Sopron és környéke

2018.07.24. 17:57

Tizennyolc nap alatt Bécsből Londonba

A kismartoni Haydn-ház, a halhatatlan zeneszerző egykori barokk lakóháza a zenetörténet egyik nagy zarándokhelye. Múzeumként várja látogatóit egy állandó kiállítással, amely Franz Joseph Haydn hétköznapjait mutatja be, és egy időszaki kiállításnak is otthont ad, amely Haydn utazásairól ad számot.

Gosztonyi Miklós

 

– Joseph Haydn keveset utazott, munkája nagyrészt Bécshez és a Fertő tó környékéhez kötötte – mondta elöljáróban dr. Gátas József, a Kultur-Betriebe Burgenland munkatársa. Miután 1790-ben meghalt Esterházy „Fényes" Miklós herceg, szabadsága, mozgástere korlátlan lett. Ekkor hívta meg a neves zeneszerzőt Johann Peter Salomon Londonba. Haydn 1790. december 15-én indult Bécsből és 1791. január 2-án érkezett meg. 1794-ben másodszor is elutazott Angliába. Ezúttal kényelmesebben és gyorsabban. Swieten báró saját könnyű utazókocsiját, egy kétfogatú lovas kocsit bocsátott a rendelkezésére. Ez a hintótípus jobb rugózással rendelkezett és fürgébb volt korabeli társainál. Haydn ezúttal nem a postaállomásokon, hanem magánszállásokon, vendégfogadókban éjszakázott.

A zeneszerző utazásait felidéző kiállítás Kismartonban tekinthető meg.

A zeneszerző utazásait felidéző kiállítás Kismartonban tekinthető meg.


A kismartoni Haydn-ház, amelyben a zeneszerző tizenkét évig lakott, egy időszaki kiállítás keretében mutatja be nehézségekkel teli utazásait. A tárlat a korabeli postakocsik útját követi és minden állomást ismertet. Marianne von Genzingernek írt leveleiből és az életrajzírójának szánt jelentésekből tudjuk, hol aludt, mit evett, kikkel találkozott. Jelen volt Frankfurtban, a császárkoronázáson, Bonnban Beethovennel is megismerkedett. Később a diákja is lett, sőt, a kismartoni házban is vett leckéket Haydntól.


A kiállítás bemutatja Haydn átkelését a viharos La Manche csatornán Calais és Dover között, amelyet zeneileg a „Teremtés"-ben fel is dolgozott. Az angliai út rendkívül sikeres volt, nemcsak művészileg, hanem anyagilag is. Versekkel köszöntötték a zeneszerzőt, díszdoktori címet kapott Oxfordban, számos nemeshez és tudóshoz látogatott el.


A kiállítást felkeresők érdekes anekdotákat olvashatnak, amelyeket Haydn idézetei egészítenek ki. Egyik kedves történet szerint porosz tisztek zenéltek a fogadóban, ahol Haydn is megszállt. Felismervén, hogy a saját szerzeményét hallja a szomszéd szobából, átment és bemutatkozott a katonáknak. Ők azonban addig nem hitték el, hogy a híres zeneszerzőről van szó, amíg nem ült le a zongorához játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!