Sopron és környéke

2015.08.18. 13:31

Szakmát tanulnak az elítéltek Sopronkőhidán

Szabadulásuk után könnyebben megállják a helyüket azok, akiknek szakmájuk van és el is tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Nagy Márta

   
– Eddig nem volt szakmám, most már lesz. Szabadulás után nem akarok visszakerülni, elegem van abból, hogy nélkülem nőnek fel a gyerekeim. Most több esélyem lesz, hiszen értek valamihez – mondja Rafael Lajos. Három éve ül Sopronkőhidán, rajta kívül tizenkilencen tanulnak a faipari műhelyben. Oktatóik – Főző Ferenc és Balogh Tamás – szerint mindnyájan rendkívül motiváltak és nagyon ügyesek.

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben ez már a harmadik olyan szakmaképzés, amely uniós finanszírozásban valósul meg. Korábban negyven elítélt kapott lehetőséget, hogy bizonyítványt szerezzen konyhai kisegítő, illetve faipari gépkezelő szakmákban, most húszan ültek iskolapadba. Szeptember végén komplex vizsga vár rájuk, elméleti és gyakorlati ismereteikről is számot kell adniuk.

Az asztalosműhelyben az oktatókat is meglepte, milyen ügyesek és lelkesek a fogvatartottak, köztük Frigur Rudolf is. Az lenne jó, ha szabadulásuk után is kamatoztathatnák tudásukat. Fotó: Magasi
Az asztalosműhelyben az oktatókat is meglepte, milyen ügyesek és lelkesek a fogvatartottak, köztük Frigur Rudolf is. Az lenne jó, ha szabadulásuk után is kamatoztathatnák tudásukat. Fotó: Magasi


– A fogvatartottak számára olyan hasznos programokat kell adnunk, amik szabadulásuk után segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben. Azzal segítünk a legtöbbet, ha szakmát adunk a kezükbe – mondta el Nyima Tamás bv. ezredes, a sopronkőhidai intézmény parancsnoka. 2012 decemberétől az uniós és az Európai Szociális Alap finanszírozásából, 2,68 milliárd forintból fordítanak az országban a fogvatartottak képzésére, családi környezetükre, a visszailleszkedés segítésére.

Az átfogó programban 5592 elítélt vett részt, szakmát 794-en szereztek. Sopronkőhidán 302 rabot vontak be a programok valamelyikébe, tizennyolcan tettek sikeres vizsgát konyhai kisegítő szakmában, tizennégyen pedig már megszerezték faipari gépkezelői bizonyítványukat. Aki megbukott vagy időközben áthelyezték, adhat magának még egy esélyt.

– Nekem ugyan van már két szakmám, de tetszik ez a faipari gépkezelői is. Hat éve vagyok benn, még van időm, azt legalább értelmesen töltöm itt a műhelyben – mondja Kerekes Béla, aki úgy fogalmaz: a kézügyességét fejleszti új szakmája. Frigur Rudolfnak is van még közel három éve, az egyhangúságot is oldja a tanulás és még értelme is van. – Nem akarok ide visszakerülni – állítja –, s odakint kell valami, amiből meg lehet élni...

Nem csak képzések


A különböző intézetekben szobafestőnek, zsaluzó ácsnak, kazánkezelőnek, targoncavezetőnek, parkgondozónak, térburkolónak, mezőgazdasági munkásnak tanulnak többek között.

De az átfogó program nemcsak szakmát ad az elítélteknek, kilencvenórás készségfejlesztő tréningek, egyéni és csoportfoglalkozások, szabadulásra felkészítés is szerepel a projektben. Az úgynevezett jóvátételi programban Sopronban például a közterületek tisztításában vettek részt elítéltek, ügyes kezű rabok pedig a megyei kórház gyermekosztályára festettek képeket. Sopronkőhidán az idő értelmes eltöltése jegyében 19-en börtönújságot írnak, a színjátszó csoportnak pedig 16 tagja van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!