Sopron és környéke

2019.06.12. 09:00

Pályakezdők tapasztalattal

Évek óta alkalmaz diákokat és frissdiplomás pályakezdőket fertődi és fertőszentmiklósi telephelyein a piacvezető tetőtéri ablakgyártó VELUX Magyarország Kft. A fiatalok értékes munkájukkal segítik a vállalatot, miközben hasznos munkatapasztalatra tesznek szert.

kisalfold.hu

Nem könnyű huszonévesként, a mindössze néhány napja átvett diplomával a kézben kilépni a munkaerőpiacra. Érdemi munkatapasztalat nélkül egy frissdiplomásnak igazi kihívás megfelelő munkahelyet találni. Ugyan az internetnek köszönhetően az információáramlás felgyorsult és a folyton szemünk elé ugró reklámok azt az érzést keltik, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, mégsem egyszerű megtalálni az igazán jó munkakört, amiben fejlődési lehetőség is van.

A diákmunka lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy rájöjjenek, valóban erre a munkára vágytak-e.

„A fiataloknak érdemes előre gondolkodniuk és már a tanulmányaik alatt diákmunkát, gyakornoki állást keresni, mert ezekből a lehetőségekből tanulhatnak a legtöbbet. A gyakornoki programok, tanulóként vállalt munkák lehetőséget biztosítanak, hogy biztonságos, támogató közegben, tapasztalt kollégák útmutatása mellett ismerjék meg az egyes munkafolyamatokat, lássák a munka világát. Egyúttal életrajzukat is színesíthetik munkatapasztalattal, így nagyobb eséllyel indulnak egy-egy állásinterjún" – kezdi a beszélgetést Schollmeyer Kinga, a VELUX Magyarország Kft. szállítmányozási vezetője.


„A VELUX márkanév hallatán legtöbben a kiváló minőségű tetőtéri ablakokra gondolnak. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a dán VELUX Cégcsoport legnagyobb gyártóvállalata Magyarországon, Fertődön található. Sőt, a multinacionális nagyvállalat kelet-közép-európai logisztikai elosztóközpontja is itt működik" – mondja Dobai Miklós regionális logisztikai igazgató. A VELUX Magyarország Kft. évek óta alkalmazza mind a diákmunka gyakorlatát, mind a gyakornoki lehetőségeket. Nyaranta mintegy ötven diákot foglalkoztatnak üzemeikben, ahol a tanulók értékes munkával járulnak hozzá a vállalati célok eléréséhez. „A nyári munka jó lehetőség arra, hogy a fiatalok bepillantást nyerhessenek egy multinacionális vállalat életébe és ezzel még a VOLT Fesztiválra is megkereshetik a bérlet árát. A gyakornokként dolgozó munkatársak pedig igazán nagy merítést kapnak a vállalat életéből. Akár egy éven keresztül, a VELUX teljes jogú munkatársaként ismerkedhetnek a folyamatokkal, betanulhatnak egy-egy feladatot. Akit pedig rátermettnek ítélünk, akár hosszú távú lehetőséget is kaphat a vállalatnál" – teszi hozzá Dobai Miklós.


Tóth Veronika rotációs gyakornokként kezdett 2013-ban a fertődi székhelyű VELUX Magyarország Kft.-nél. „Az első másfél évben három különböző részlegen próbálhattam ki magam, megismerve a vállalatot. A gyakornoki napjaim lejárta után felkértek, csatlakozzak a nemzetközi logisztikai részleg csapatához. Logisztikai ügyintézőként véglegesítettek egy fiatalos csapatban. Azóta már nemzetközi projektekben kamatoztatom tudásomat, sok lehetőség adódik külföldi utazásra és tapasztalatszerzésre is" – mondja Veronika a VELUX-nál eltöltött hat évről.

A logisztikai mellett a VELUX informatikai és pénzügyi részlegén is dolgoznak gyakornokból tehetséges fiatal felnőtté avanzsáló munkatársak, de a mérnökség és az egyes üzemegységek, például a szerelősor sem maradt „tapasztalt pályakezdők" nélkül. „Egy hazánkban több mint ezer munkavállalót foglalkoztató és nemzetközi színtérre dolgozó vállalatnál mindig adódnak olyan lehetőségek, amiért egy fiatal tanulónak vagy frissdiplomásnak megéri gyakornoki munkakörben gondolkodni. Ez egy elkötelezettség a vállalat felől, hiszen segítjük, támogatjuk a fiatalokat, miközben nem követelünk tőlük teljesíthetetlen feladatokat. Ez lehetőséget is biztosít számukra, hogy rájöjjenek, valóban erre a munkára vágytak-e, el tudják-e magukat képzelni hosszú távon az adott munkakörben. Ha nem tetszik a feladat, ki lehet próbálni egy másik részleget" – mondja végül Schollmeyer Kinga.

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!