Sopron és környéke

2018.08.18. 09:13

Hihetetlen, hogy mennyi szemét gyűlt össze egy fertődi ingatlanon - fotó

A hulladékmentesítés legalább ötmillió forintba kerülne. A szomszédok panaszkodnak, az önkormányzat már tehetetlen.

Gosztonyi Miklós

A vakolatlan ház udvarán leírhatatlan állapotok uralkodnak: évek óta ömlesztve tornyosul minden elképzelhető hulladék: háztartási, építési, fém, fa, műanyag, elektronikai, üveg. Súlyos a helyzet, többtonnányi lehet a szemét. Nyáron a bűz elviselhetetlen, és már a patkányok is megjelentek.


A szomszédok szerint elviselhetetlen a helyzet. A patkányokból jut a környékbeli kertekbe is, pedig az egyik közeli házban kisgyermekesek élnek. Amint mondták, lomizó család lakja a szemetes ingatlant. Többször is szóltak nekik a probléma miatt, de csak széttárják a kezüket. A környék lakói segítségért az önkormányzathoz és az illetékes hatóságokhoz fordultak. Azok el is jártak az ügyben, csakhogy semmi nem változott. 

 

Károlyi Horváth Rezső széttárja a kezét: ˝Lomizásból élünk, csak gyűlt, gyűlt a szemét.˝


– Hogy miért van ekkora szemét az udvarunkon? Hát idővel összegyűlt. Lomizásból élünk itt hárman, nincs pénzünk, hogy elvitessük, pedig az nekünk is jó volna. S hogy mennyi pénz jön össze a lomizásból? Örülök, ha élelmet tudok venni belőle – világosít fel a hulladéklerakóra hasonlító udvaron Károlyi Horváth Rezső, akit szülei egyáltalán nem járattak iskolába. Ezért is ment el lomisnak... 


– Ugyan hol vennének fel alkalmazottnak? Élni viszont csak kell – teszi hozzá. – A környékbeli településekről is szoktak hozzánk hozni kidobandó dolgokat, műszaki cikkeket. Amit lehet, értékesítünk belőle, a többi meg itt marad. De magam is teszek naponta körutakat a kis kordémmal, hátha hasznos holmira lelek. Aztán más városokból jött lomizók viszik el az udvarunkról, ami még újrahasznosítható. Ebből élünk – mutat a férfi a háta mögé.



– Az önkormányzat minden jogi lépést megtett már az illegális hulladékudvar rendezése érdekében. Nem rajtunk múlik, hogy nincs eredmény – fogalmazott Bognár Zoltán polgármester. – A tiltás ellenére egyre csak hordják, halmozzák a lomokat. Felmérettük az egészet. A vizsgálat megállapítása szerint legalább ötmillió forintba kerülne az ingatlan hulladékmentesítése, mert veszélyes anyagokat is találtak ott. Azt nem tartjuk járható útnak, ha az önkormányzat elvégeztetné a munkát és a költséget ráterhelné az ingatlanra. Kidobott pénz lenne, soha nem látnánk belőle vissza egy fillért sem és nem is kívánunk precedenst teremteni: onnantól kezdve mindenki hozzánk jöhetne, hogy mentesítsük az ő udvarát is. A Belügyminisztériumhoz, továbbá az országos roma önkormányzathoz fordultunk-fordulunk segítségért, hogy eseti segéllyel végleg megoldhassuk ezt a problémát.

 

A JÖN Alapítvány hulladékvadászata 

A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány hazánk egyik környezetvédelmi szervezete. Nem csak szemléletformáló kampányokkal igyekeznek népszerűsíteni a tudatos, környezetbarát életmódot. Az alapítvány működteti a hulladekvadasz.hu és a szemetszedes.hu. portált, ahová várja a lakossági bejelentéseket és segítenek megszervezni a szemétgyűjtési akciókat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!