Sopron és környéke

2019.07.31. 16:26

Emlékmúzeumot hoznának létre

Hidegségen, a Toronhegyi Pajtában kiállítás nyílt Herbert Nikolaus Lahmer derűs hangulatú alkotásaiból, amely <br><br>augusztus végéig tekinthető meg. Nagylózson, ahol a német művész élete utolsó szakaszát töltötte, emlékmúzeumot hoznának létre.

Gosztonyi Miklós

– A német rézműves és festőművész, az 1938-ban született Herbert Nikolaus Lahmer élete utolsó szakaszát Nagylózson, egy varázslatos miliővel rendelkező, kapuszínes régi házban töltötte feleségével, a textilképeket készítő Heidrunnal. Amikor egy alkalommal tértivevényes levelet írattam alá a harmonikus házasságban élő alkotópárral, akkor csodálkoztam rá, milyen mesevilágot teremtettek maguknak: az udvar, a ház telis-tele volt a derűs hangulatú domborművekkel és Heidrun csodaszép alkotásaival – közölte lelkesen Szigeti Éva, Nagylózs polgármestere.


– Úgy gondoltam, ezeket a bensőséges és vidám hangulatot árasztó műveket a nagyközönségnek is látnia kell. Ezért örültem, hogy a Tízforrás Fesztiválon lehetőség adódott a bemutatkozásra, amely Grubits János hidegségi faszobrász jóvoltából a hidegségi Toronhegyi Pajtában teljesült. A kedves, nyitott, energikus személyiségű Herbert és felesége bár nem tudtak magyarul, mindig jó szívvel, nyitott kapuval és tárt karokkal fogadták az érdeklődőket nagylózsi otthonukban. Alkotásaikon is látszik, mennyire örültek az életnek, annak minden pillanatának. Herbert Nikolaus Lahmer tavaly hunyt el, előtte azonban műveit nagylelkűen Nagylózsra hagyta, amelyek egy kis töredékét mutatja be a hidegségi kiállítás.


Szigeti Éva hozzátette: szó van arról, hogy Heidrun visszaköltözik Németországba. A polgármester szeretné, ha a pár életének helyi színterét, a nagylózsi parasztházat eredeti állapotában megőrizhetnék a falura hagyományozott alkotásokkal együtt, hogy az múzeumként másnak is örömöt szerezhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!