Sopron és környéke

2019.08.15. 15:46

A soproni Halvax Julianna az év Szupertanára

- Számomra a legfontosabb, hogy gondolkodásra, együttműködésre ösztönözzem a gyerekeket - mondja az év Szupertanára, Halvax Julianna. Kreativitás, együttműködés és érzelmi intelligencia - nála ezek a kulcsszavak.

Bódvai Ildikó

– Most is előttem van a kép, amikor hatévesen, nagycsoportos óvodásként először láttam tantermet és katedrát. Olyan nagy hatással volt rám, hogy már hazafelé eldöntöttem, pedagógus leszek. Hiába próbált édesanyám másfelé terelgetni, hajthatatlan voltam – mesél végtelenül nagy lelkesedéssel pályaválasztásáról Halvax Julianna, a soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola tanítója és tehetségkoordinátora.


2006-tól egyengeti a kis hunyadisok útját. Szeptembertől elsősökkel kezd, izgalommal várja az új osztályt. Nála nem szokványosak a tanórák, élő kacsa és tyúk is volt szemléltető-„eszköz" a negyedikes hunyadisoknál. Mindig érdekelték az alternatív, motiváló, újító és játékos módszerek. Szerencsére ebben az iskolája is támogatja. Juli nénivel minden reggel csibésztúra-bajnokság van, egész napos pontgyűjtés a Class Dojo programban, a hónap végén pedig fizetésnap, amikor különböző kiváltságokat vehetnek a tanulók.

 

– Az legfontosabb, hogy gondolkodásra, együttműködésre ösztönözzem a gyerekeket. Éljék ki a kreativitásukat és fejlődjön az érzelmi intelligenciájuk. Minden gyermek tehetséges valamiben, és én ezt szeretném bennük megtalálni. Pontosabban rávezetni őket, hogy találják meg azt a területet, amivel szívesen foglalkoznak, ami olyan örömet jelent számukra, mint nekem a tanítás.

 

Amikor arról kérdezem, mi ad ennyi energiát ahhoz a rengeteg dologhoz, amivel foglalkozik, azt mondja: a család, a gyerekek, a szülők, a kollégák és az iskola vezetése, akiktől mindig kapott elegendő támogatást a kreatív ötleteihez. A mostani versenyben, az internetes szavazáson is ezrek mozdultak meg érte. Hétfőn éjfélkor került pont a maratoni küzdelem végére, és dőlt el, hogy a három döntőbe jutott pedagógus közül ő nyerte el „Az év Szupertanára" címet. A pályázatot a Dívány.hu és a Lidl üzletlánc hirdette meg.

 

– Az első nap végén nem álltam valami fényesen, de a férjem és a kisfiam is buzdított, hogy ne adjam fel, és akkor jött a csoda. Két volt osztályom szülői munkaközössége – a Csodakölkök és a Kiscsibék – is elkezdte osztani a közösségi oldalon a hírt és szavazásra buzdította az ismerőseit. Ahogyan tették az ágfalviak, a magyar evangélikus egyház és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (MATEHETSZ) tagjai, valamint a Class Dojo nemzetközi közössége is. Érkeztek szavazatok Indiából, Amerikából, Ausztráliából, sőt, még Mexikóból is – sorolja az élményeket Halvax Julianna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!