Sopron és környéke

2019.05.24. 16:10

A nyári napközi nem gyermekmegőrző

A nyári napközi nem pusztán egy gyerekmegőrző, ahol a dolgozó szülő felügyelet alatt tudhatja vakációzó gyermekét. Sopronban színes programokkal várják az iskolásokat a nagy szünidő idején is, a szülőknek pedig mindez ingyenes, csak az ebédet kell kifizetni. S azt sem mindenkinek.

Nagy Márta

A nyári napközi lebonyolítását az önkormányzat idén is a Soproni Tankerületi Központtal együttműködésben szervezi. A nagy vakáció ideje alatt is biztosítják majd a napközbeni gyerekfelügyeletet, de mint Marek János, a tankerület igazgatója hangsúlyozza, a napközi nem pusztán gyermekmegőrzőként funkcionál. Biztosítani szeretnék a diákok igazi vakációs hangulatát, ezért számtalan programot, kalandot készítenek elő a gyerekeknek. 


– A nyári napközbeni gyermekfelügyelet biztosítása az önkormányzat törvényben foglalt kötelezettsége, amelynek sokadik éve tesz eleget. A tankerület együttműködési megállapodás keretében biztosítja a helyszínt, a pedagógusokat és a programokat. Mindez a szülők számára ráadásul ingyenes, csak az étkezés díját kell kifizetni – mondta el a Kisalföldnek Marek János. 


Az elmúlt évek bizonyították, hogy a gyermekek s persze a szülők is jó véleménnyel vannak a napköziről. Mutatja ezt az is, hogy évről évre emelkedik a résztvevők száma. A 2015-ös adatokhoz képest a tavalyi esztendőben már több mint harminc százalékkal többen vették igénybe ezt a szolgáltatást. A vakációs napközi ideje alatt a gyermekek eljutnak múzeumba, uszodába, kalandparkba, különböző kirándulásokra, sportprogramokon vesznek részt, ismerkednek a várossal, kreatív kézműves-foglalkozásokkal, versenyekkel töltik az időt.

 

A nyári napköziben is igyekeznek a vakáció hangulatát megteremteni. Illusztráció: Magasi

A nyári napköziben is igyekeznek a vakáció hangulatát megteremteni. Illusztráció: Magasi


Ezen a nyáron a Gárdonyi-iskolában lesz a napközi június 24-től augusztus 16-ig. A gyermekek 7 és 8 óra között érkezhetnek és 16 óráig maradhatnak. Jó idő esetén a diákok szinte mindig a falakon kívül vesznek részt a programokon, rossz idő esetén a pedagógusok gondoskodnak az idő kellemes eltöltéséről az épületen belül. Fontos tudni, hogy a nyári napközin minden olyan diák részt vehet alanyi jogon, akinek a lakcíme vagy tartózkodási helye Sopron közigazgatási területén található.


A részvételi szándékot a szülőnek előre kell jeleznie az erre a célra szolgáló adatlapon, amelyet valamennyi soproni oktatási intézménybe eljuttatott már a tankerület. Az önkormányzat egyszeri meleg főétkezést is biztosít a nyárra szociális gyermekétkeztetés formájában, ennek helyszíne ugyancsak a Gárdonyi-iskola lesz június 17. és augusztus 30. között. Lehetőség van tehát a nyári szünet teljes időtartama alatt a napközit nem igénylő gyermekek számára is az ebéd igénybevételére.


Nemcsak a rászoruló általános iskolások kérhetik a napi egyszeri meleg étkezést, hanem azok is, akik ötvenszázalékos vagy teljes árú díjat fizetnek. Ez országos szinten is egyedülálló kezdeményezés, illetve már gyakorlat az önkormányzat részéről. Az erről szóló adatlapot az iskolák szintén megkapták, a szülők gyermekük iskolájában kérhetik és adhatják le igényüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!