Sopron és környéke

2019.07.09. 18:04

A Fertő-parti fejlesztésekről egyeztetettek

A beruházás lebonyolításáért felelős Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület képviselőivel egyeztetett.

kisalfold.hu

A megbeszélésen a fejlesztéssel kapcsolatos világörökségi kérdések megtárgyalása állt a középpontban.


Fontos a világörökség védelme

Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke hangsúlyozta: a fejlesztés több évtizedes lemaradást, azon keresztül rengeteg hiányosságot számol fel. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a tervek, azok szigorú elbírálása után, a térség világörökségi értékeinek védelmében valósuljanak meg. A beruházást lebonyolító cég is kiemelten kezeli a világörökség-védelmi szempontokat.

Látványterv.

Látványterv.

A Fertő-part-fejlesztés első ütemének terveit az Országos Tervtanács bírálta el és hagyta jóvá. A fejlesztés második ütemének tervei ugyanezen egyeztetési és bírálati rendszeren keresztül váltak véglegessé. A világörökségi értékek maximális megőrzése érdekében a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. világörökségi hatástanulmányt készíttetett, amelyet a szakterületért felelős államtitkárság, illetve a területileg illetékes örökségvédelmi hatóság is jóváhagyott.

 

Kiemelt turisztikai célpont

Fontos, hogy a fejlesztések mellett azok a kultúrtáji és természetvédelmi értékek is megmaradjanak, amelyek csak itt találhatók és amelyek egyedisége teszi a Fertő-tájat a világörökség részévé. A rendkívüli fejlesztési lehetőség annak köszönhető, hogy a kormány kiemelt turisztikai desztinációvá nyilvánította a Sopron–Fertő térséget, amelyben az ország legnagyobb turisztikai beruházása valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!