Sopron és környéke

2019.04.13. 09:00

A fény soproni nagyasszonya

,,Eszköz vagyok a teremtés és a papír között" - mondja Sulyok Gabriella grafikusmű- vész. S micsoda eszköz! Általa lesz a fekete vonal és a fehér papír szerelemgyereke a fény. A Munkácsy Teremben nyílt életmű-kiállítása, ami nem leltár, sokkal inkább igényes válogatás.

Nagy Márta

Érdemes most beülni a Munkácsy Terembe, leülni a középső székek egyikére és csendben hagyni, hogy hassanak a képek. Mert hatni fognak. A látottakat nevezhetjük tehetségnek, elkötelezettségnek, ihletettségnek, profizmusnak vagy egyszerűen annak, ami: Sulyok Gabriella alkotásainak. A Munkácsy-díjas grafikusművész egyedi világot teremt a papíron. Nála a fekete fogja be a fényt, a sötét és árnyalatai között megszületik a hófehér. Döbbenetes élmény közelről követni vonalait, aztán távolabbról meglátni a képek mélységét és dinamikáját. Ilyen lehetett maga a Teremtés: két anyag, a kezdet és a vég, a fekete és a fehér ellentmondása, ami milliónyi változatban hoz létre harmóniát. 

Az ékírásfordítás ihlette többméteres alkotás éppúgy vibrál, mint Sulyok Gabriella lénye. Az erő vele van.

Fotó: Magasi

– A fény az én eszközöm, azt keresem, azt akarom elkapni, a fény az úr. Ellentéte a sötétnek, ugyanakkor szövetségesek is – mondja mosolyogva. Számára a soproni kiállítások mindig feltöltő, érzelemdús élmények, hiszen itt sokan nemcsak az elismert művészt tisztelik benne, hanem a város szülöttjét, az embert is. Sopron Pro Urbe díjasa imádja a várost, és a soproniak viszontszeretik őt. 


– Az itteni műteremlakásom postaládájába valaki egy szál virágot dugott, egyik este pedig egy tálca süteményt és egy üveg bort találtam a küszöbömön. Hát nem szeretni valók az ilyen gesztusok? – meséli lelkesen. Idén nyolcvanéves, de vibrál körülötte a levegő. 


– Életmű-kiállításnak hívjuk, de ez nem egy Sulyok-leltár. Inkább válogatás – mutat körbe a teremben. Impozáns látvány. Középen a Komoróczy Géza ékírásfordítása ihlette többméteres alkotás. Örvénylik, szinte mozog a papír. 

Sulyok Gabriella a Magyar Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr hallgatója volt, 1965-től pedig öt éven át a Bagdadi Régészeti Múzeum munkatársaként kosztümtörténeti könyveket rajzolt. Hazatérte után is évekig foglalkozott az ókori keleti mitológiával. Grafikusi tevékenységével egyenrangú alkotói megnyilatkozásként videófilmeket készít a kortárs művészet meghatározó egyéniségeiről, kiállításairól, jelenségeiről. A grafikát, filmet most egy csokorba gyűjtve nyújtja át a soproniaknak a tárlatot kísérő programokon.

képek között

Vonal/köz címmel koncert lesz a Munkácsy Teremben a kiállítás kísérőprogramjaként április 14-én, virágvasárnap 18 órakor. Közreműködik Fodor Gábor (fuvola), Kónyai Flórián (hegedű), Migovics Zoltán (harmonika), Sárközi Gábor (nagybőgő), Varga Gábor (zongora). Sulyok Gabriella filmetűdjeiből tartanak vetítést április 23-án, kedden 18 órakor, a Finisszázson pedig április 28-án, vasárnap 18 órakor Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orpheusz és Eurüdiké mítoszát kortárs táncjátékával idézi meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!