Sopron és környéke

2019.06.17. 11:58

Megkezdték a Fertő tó medertisztítását Fertőrákosnál - fotó

Megkezdődött a Fertőrákosi-öbölben a medertisztítás és a mederfenék feltérképezése. A munkálatokra a nagyszabású Fertő tavi fejlesztés miatt van szükség, a későbbi mederkotráshoz készítik elő a területet. A sportolókat és a horgászokat óvatosságra intik.

Bódvai Ildikó

Egy átfogó medervizsgálat régi vágyunk volt, hogy tisztában legyünk vele, mit rejt a rendkívül iszapos tófenék. Most erre a Sopron–Fertő Vízi Telep átfogó fejlesztése kapcsán lehetőségünk nyílt

– mondta elöljáróban Gáncs Gábor, a munkálatokkal megbízott Fertő Tavi Speciális Kutató- és Mentő Vízi Polgárőr Egyesület elnöke. Az egyesület három szonárral felszerelt hajóval kezdte meg a terület feltérképezését.

Június 14. és június 30. között dolgoznak a szonárral felszerelt hajók a Fertőrákosi-öböl területén. Ebben az időszakban fokozott óvatosságra intik a tóhoz látogatókat. Fotó: B. I.


 A vizsgálatba bevonták a Győri Speciális Mentőket is, az egyik hajóval ők érkeztek a Fertőrákosi-öbölbe.

Mintegy húsz-harminc négyzetkilométeres területet pásztázunk végig, a szonár tízméteres körben érzékeli a vízben lévő tárgyakat

– magyarázza Gáncs Krisztián, aki szintén részt vesz a medertisztításban.


– Azt a helyet, ahol találunk valamilyen veszélyes tárgyat, fémoszlopokkal megjelöljük, majd megkérjük a szükséges engedélyeket a kiemeléshez – teszi hozzá. A cölöpházak környékén még mindig számítanak a tűzből visszamaradt építési törmelékre és olyan uszadék fákra, amiket a környező nádasokba sodort az áramlat. Ezek partra szállítása természetesen nem igényel különleges eljárást, viszont a meder belsőbb részén előbukkanhatnak világháborús lövedékek, gránátok vagy más veszélyes tárgyak. A tűzszerészek felé már most jelezték, hogy vélhetően szükség lesz rájuk. Mint azt Mátis Csaba elmondta, a kutatást drónokkal is segítik, a végén pedig egy 3D-s térkép készül a Fertőrákosi-öböl érintett területéről.


A medervizsgálatot június végéig kell befejezni. A Fertő tó fejlesztését végző Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. óvatosságra inti a tóhoz látogatókat. Kérik a sportolókat, a horgászokat, hogy ne közelítsék meg hajóikkal a jelzőoszlopokat és ne vegyék ki azokat a tóból. Wind-, valamint kitesurffel pedig június 30-ig tilos a vízre menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!