Sopron és környéke

2017.04.10. 09:00

Zsákokba gyűjtenek a falvak is

Ettől az évtől már minden Sopron környéki településen működik a szelektív zsákos gyűjtés. Az STKH tapasztalatai szerint a falvakban élők nagy része ugyanúgy él, mint a városiak, azaz nem termel, hanem vásárol. A hulladékból pedig sok minden kiderül.

Nagy Márta

Nagyszüleinknek még nem volt szüksége kukára, szelektív szigetre, a háztartásban keletkezett hulladék a kályhában vagy a hátsó udvar szemétdombján végezte. Igaz, a nagymama nem a multinál vásárolt, hanem a saját veteményeséből hozta a konyhára a zöldséget és a család többi tagja sem a műanyag flakont emelgette. Mára megváltozott a helyzet a falvakban is, ez pedig nagyon is jól látszik a keletkezett hulladékon...


Az STKH már minden Sopron környéki településen bevezette a zsákos szelektív gyűjtést és tapasztalataik szerint a településeken ki is használják a lehetőséget. Mindenki jól jár. A zsákokba gyűjtött válogatott szemét ugyanis újrahasznosítható, nem a depóban, a föld alatt vagy az égetőben végzi, hanem az ipari körforgásban. Aki szelektíven gyűjti a háztartási hulladékát, az a gazdasági megfontolások mellett a bolygónk jövőjével is törődik.

 

Ivánban is havonta egyszer, a kijelölt napon gyűjtik össze a házak elé kitett szelektív zsákokat. Fotó: Magasi

Ivánban is havonta egyszer, a kijelölt napon gyűjtik össze a házak elé kitett szelektív zsákokat. Fotó: Magasi


– Az STKH működési területén a szelektív szigetekre vitt hulladék szétválogatásakor kiderül, csak egy részük újrahasznosítható, sajnos sok ide nem való szemét is itt végzi – mondta el Éder Andrea, a cég ügyfélkapcsolati osztályvezetője. 


– Sopronban a szigetek szemetének közel negyven százaléka úgynevezett válogatási maradék, Kapuváron még több, csaknem negyvenöt százalék nem újrahasznosítható. Ezzel szemben a zsákban beszállított hulladéknak csak a húsz százaléka kerül a maradékba, a többi szétválogatva értékesíthető és újra az ipar alapanyagává válhat – mondta el a szakember. Érdemes tehát otthon megtenni azt a néhány apró mozdulatot, s a sárga zacskóba dobni a műanyagot, a kékbe a papírt. 


A Sopron környéki települések zömében már 2015 óta működik a zsákos gyűjtés, idén újabb tíz faluban vezették be a szelektív szállítást, ma már mindenhol működik. 

Tapossa laposra – a zsák titka

Lapítani! – ez a titka a zsákos gyűjtésnek, erre találták ki évekkel ezelőtt a tapossa laposra szlogent. Érdemes belegondolni, mennyi levegőt szállítanak a hulladékkezelő cég teherautói, ha az üdítős flakonok, tejesdobozok nincsenek összenyomva. Ráadásul, ha a kupakot is rácsavarva dobjuk ezeket a zacskóba, még a tömörítő berendezések sem tudják kipréselni belőlük a levegőt. „Ha mindenki lapítaná a hulladékát, harmadennyi járatot kellene csak indítanunk"  – mondják az STKH-nál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!