Sopron és környéke

2016.04.26. 08:09

Másfélszeresére drágul a parkolás a soproni mélygarázsban

Amennyiben a képviselő-testület is megszavazza, akkor június elsejétől a soproni mélygarázsban nappal egy óra parkolás ára 236 forint lesz.

kisalfold.hu

A soproni képviselő-testület csütörtöki ülésén ismét téma lesz a parkolás. Arról már korábban döntöttek, hogy a hónap elejétől a Vörösmarty utca teljes hosszában fizetni kell. Lakossági kezdeményezésre várhatóan a Bástya utcában is megszűnik az ingyenes várakozási lehetőség (III. zóna).


Az előterjesztésben az is olvasható, hogy a Selmeci utcát újra aszfaltozták, így ott rendezett közterület jött létre. A parkolóhelyek felfestése is elkezdődik. A javaslat szerint a Selmeci utca Lackner Kristóf utca és Fűzfa sor közti szakaszát bevonnák a fizető övezetbe (II. zóna).


Ugyancsak a pénztárcát érintő döntést hozhatnak a Petőfi téri mélygarázzsal kapcsolatban.


A létesítményt 2009. júliusától használhatják az autósok, motorosok. A használatáért 2010. év eleje óta kell fizetni.


Ismét egy idézet az előterjesztésből: a mélygarázs megnyitását követő években még alacsony kihasználtsággal működött. Mára azonban a kedvező díjtételeknek, az első fél óra ingyenességének, valamint a gépjárművek megnövekedett számának köszönhetően egyre népszerűbb.


Emellett a mélygarázsban az időjárástól védett helyen és felügyelet parkolhatnak. Mindent összegezve az előterjesztők szerint az üzemeltetési költségek mérséklése érdekében célszerű lenne lenne emelni az óradíjakon


Amennyiben a képviselő-testület megszavazza a módosítást, akkor június elsejétől a mélygarázsban a parkolójegy ára az első fél órát követően nappal (8-18 óra között) 236 forintba kerül. Éjszaka 118 forintot kell fizetni. A jelenleg érvényes tarifa 152, illetve 71 forint.


A mélygarázs közvetlen közelében lévő Széchenyi téri, Ógabona téri, illetve Színház utcai felszíni parkolók az egyes díjzónába tartoznak. Itt egy az egy órai várakozás ára 420 forint. S tegyük hozzá azt is, a Várkerületen, az átépítés után csökkent a parkolóhelyek száma. Mindent összevetve az áremelés után is megéri beállni a mélygarázsba.


Mint arról korábban beszámoltunk, a mélygarázsban 226 autónak van hely, köztük hat darab, nagyobb méretű, külön színes ábrákkal megjelölt parkolóba állhatnak be a női sofőrök. 


Hétköznapokon átlagosan nyolcvan százalék körüli a kihasználtság, hétvégén ez az arány valamivel kevesebb.


A nagyobb rendezvények, szabadtéri, főtéri vásárok, kulturális programok, színházi előadások, iskolai programok esetén van, hogy rövid időszakokra teljesen megtelik a föld alatti létesítmény, ilyenkor a behajtást is korlátozhatják. Rosszabb, esősebb, télen havas időjáráskor egy hétköznapi csúcsidőszak is elegendő a telítettséghez.


Korábbi cikkünkben az üzemeltetőnél rákérdeztünk: az autósok a közeli, de drágább Széchenyi teret, vagy a mélygarázst választják inkább, megtudtuk, hogy egyre többen választják a mélygarázst a kedvezőbb árai, védettebb beállói miatt, de aki a felszíni parkolást szokta meg, vagy csak rövidebb időre állnak meg, azok inkább választják a Széchenyi teret.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!