Sopron és környéke

2016.01.20. 11:55

Szálláshelynek alakítják ki a bánfalvi elvonulási központhoz közeli ingatlanokat

Az Eszterháza-központ a sopronbánfalvi kolostorszálló turisztikai felfuttatását, valamint a környező ingatlanokból szálláshelyek létrehozását tervezi.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

Elvonulási központként és – bár a homlokzatán nincs nagy betűkkel kiírva – borsos árakkal dolgozó hotelként is működik az a sopronbánfalvi kolostor, amelyet részben a Norvég Alap támogatásával több mint egymilliárd forintból hozatott rendbe egy vállalkozó.


Az épületegyüttes 2010-re készült el. Az elképzelés az volt, hogy a menedzserek ott pihenjék ki fáradalmaikat, a művészek pedig ott kapjanak ihletet az alkotáshoz. Idővel nyilvánvalóvá vált, ez a koncepció nem hozott átütő sikert. Végül az állam megvásárolta a kolostort tulajdonló kft.-t, s tavaly júniusban a létesítmény állami tulajdonosi jogainak gyakorlója az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont (EK) lett.


Felvetődik a kérdés: ha eddig magánvállalkozásban nem sikerült felfuttatni a kolostorszállót, vajon állami kézben milyen lehetőségek nyílnak erre?

Elvonulási központ és szálloda - több mint egymilliárd forintba került annak idején az épület teljes felújítása.

Elvonulási központ és szálloda – több mint egymilliárd forintba került annak idején az épület teljes felújítása.

– A kormány szándéka az, hogy a Fertő tó és Sopron vonzáskörzetében egységes műemléki, kulturális és idegenforgalmi kínálatot hozzunk létre a régió turisztikai bevételeinek növelésére – mutatott rá Bodrogai László, az EK főigazgatója. – E palettához tartozik a kolostorszálló, amelynek magas színvonalú szolgáltatásaival a jövőben is erősítjük a minőségi turizmust. Az EK égisze alatt működik még a fertődi Esterházy-kastély, a fertőrákosi Püspöki Palota és a nagycenki Széchenyi-kastély.


Mindezen épített kulturális örökségek szolgáltatási köre hasonló, s így lehetőséget adnak arra, hogy közös promóciókkal, programokkal egymást erősítve, együttesen jelenjünk meg velük az idegenforgalmi piacon. Reméljük, e komplex turisztikai termékek arra ösztönzik majd látogatóinkat, hogy hosszabb, ezzel együtt „minőségi" időt töltsenek el nálunk.

Évszázadok régmúltja tárul elénk a pálos (karmelita) kolostorhoz vivő barokk lépcsőn. Fotóillusztráció: Magasi

Évszázadok régmúltja tárul elénk a pálos (karmelita) kolostorhoz vivő barokk lépcsőn. Fotóillusztráció: Magasi


– A kolostorban évente megújuló időszakos kiállítások, gasztronómiai és más kulturális rendezvények vannak. A működésben és a munkatársi létszámban a következő években várhatók változások, a szállodai kapacitások növekedése újabb munkahelyeket teremt – tette hozzá a főigazgató. – Ugyanis a kolostorhoz közel kilenc állami tulajdonú ingatlan vár felújításra.


Ezek hasznosítására most zajlik a piackutatás és a jövőkép elkészítése. Ebbe szálláshelyek kialakítása, illetve nemzetközi szintű látogató- és kulturális központként való működtetés is belefér. 2017–2018-ban már lehetőség nyílna nagyobb létszámú csoportok elszállásolására is. Ám hogy pontosan mit mutatnak majd a piaci igények, s hogy ezek milyen konkrét tervek megvalósítását teszik szükségessé, az majd a tanulmányok megszületése után derül ki – zárta Bodrogai László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!