Sopron és környéke

2015.12.11. 11:52

A leghűségesebb város - 7107 szótöbbséggel magyar maradt Sopron

Legendás nap volt 1921. december 21.: a soproniak és a környező településeken élők szavazhattak arról, magyarok maradnak vagy Ausztriához tartoznak inkább. A végeredmény ismert: Sopron a leghűségesebb.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

A velencei jegyzőkönyv értelmében 1921. december 14. és 16. között Sopron és nyolc környező község lakossága népszavazáson dönthette el, hogy Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Közel ötvenezer ember sorsáról, összesen 257 négyzetkilométernyi terület jövőjéről volt szó. Ez volt a trianoni békediktátum egyetlen komolyabb területi revíziója.


Sopron és a környező települések lakosságának nagy része német és horvát nemzetiségű volt – de magyar érzelmű. Mi más bizonyítaná ezt jobban, mint a szavazás eredménye: a többség – elsősorban a városban – Magyarország mellett döntött.


A titkos népszavazás végeredményét december 17-én a Zrínyi Ilona Tiszti Leánynevelő Intézetben, a későbbi ruhagyár épületében hirdették ki, a soproni lapok rendkívüli kiadásban adták ország-világ tudtára, hogy „7107 szótöbbséggel magyarok maradtunk!".


Az összesen 26.900 választásra jogosultból 24.063-an, azaz 87,7 százalék ment el voksolni. Közülük 15.334-en szavaztak Magyarországra. A nyolc érintett faluban más volt ugyan a helyzet; a 7.900 jogosult 83,9 százalékos részvételével 54,6 százaléka Ausztria mellett tette le a voksát. Magyarország mellett döntött viszont a többség a legnagyobb magyar falujában; Nagycenken, valamint Fertőbozon és Kópházán is. Az összeredményt nézve egyértelmű volt: Sopron és környéke magyar marad.


Az országgyűlés A népszavazás emlékének törvénybe iktatásáról szóló 1922. évi XXIX. törvényben a Civitas fidelissima, azaz a Leghűségesebb város címmel jutalmazta Sopront. A Tűztorony déli részén ezután alakították ki az úgynevezett Hűségkaput, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotását.


December 14. pedig már tizennégy éve országos emléknap:  a 244/2001-es kormányrendelet Az 1921. évi soproni népszavazás emlékére ezt a napot a Hűség Napjává nyilvánította.

Vasárnap díszközgyűlés

A városi ünnepséget vasárnap, december 13-án 10 órától tartják a  Liszt-központban, ahol az önkormányzat által adományozott helyi kitüntetéseket és a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjakat is átadják.


Ünnepi beszédet mond Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, a kitüntetettek nevében beszédet tart Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikusművész, Sopron idei díszpolgára.

Nyitókép: Szavazásra várakozók az Állami Felsőkereskedelmi Iskola előtt a Pócsi utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!