Sopron és környéke

2015.11.03. 17:53

Van, amikor kicsi a soproni mélygarázs - Épülhet a következő?

Nyolcvan százalékos kihasználtsággal működik a soproni Petőfi téri mélygarázs. 226 autó lehet a föld alatt egy időben.

P. Horváth László

Folytatódik a harc a parkolókért a győri Belvárosban: kevesen állnak meg a mélygarázsban - írtunk cikket a közelmúltban a megyeszékhelyen tapasztaltakról. Akkor munkatársunk két napon át figyelte a négymilliárd forintból épített Dunakapu garázs látogatottságát: többnyire 20-30 autó parkol egy időben a 267 férőhelyes mélygarázsban.


Ezúttal a soproni mélygarázsban folytattuk a tesztünket. A soproni létesítmény 2009. júliusában nyílt meg. A használatáért 2010. év eleje óta kell fizetni.


A mélygarázsban 226 autónak van hely, köztük hat darab, nagyobb méretű, külön színes ábrákkal megjelölt parkolóba állhatnak be a női sofőrök. Jól látszik, idő kellett ahhoz, hogy megszokják az új létesítményt.


- Hétköznapokon átlagosan nyolcvan százalék körüli a kihasználtság, hétvégén ez az arány valamivel kevesebb - mondta Márton László parkolási divízióvezető. 


Nagyobb rendezvények, szabadtéri, főtéri vásárok, kulturális programok, színházi előadások, iskolai programok esetén van, hogy rövid időszakokra teljesen megtelik a mélygarázs, ilyenkor a behajtást korlátozzuk is arra az időre. Rosszabb, esősebb, havas időjáráskor egy hétköznapi csúcsidőszak is elegendő a telítettséghez. 


A Várkerület időszakos lezárásai miatt már most is sokan választják a mélygarázst, de várhatóan ez a kihasználtság megmarad a jövőben is mikor átadják a felújított Várkerületet, hiszen a jövőben ott kevesebb parkolóhely áll majd a soproniak rendelkezésére, mint azelőtt. 


Kérdésünkre, amely szerint az autósok a közeli, de drágább Széchenyi teret, vagy a mélygarázst választják inkább, megtudtuk, hogy egyre többen választják a mélygarázst a kedvezőbb árai, védettebb beállói miatt, de aki a felszíni parkolást szokta meg, vagy csak rövidebb időre parkol le, azok inkább választják a Széchenyi teret. 


Olvasónk felhívta a figyelmünket, hogy nem tudott már bérletet venni a mélygarázsba. Mi ennek az oka? 


A bérleteladásokat egy időre felfüggesztettük, tekintettel arra, hogy bérletesek száma rohamosan nőtt.


Figyelembe kellett vennünk azt, hogy folyamatosan növekszik az eseti parkolások száma, a kedvező árak is vonzóak sokak számára, és a Várkerület parkolóhelyeinek szerepét is át kell vennünk. De ami a legfontosabb, hogy szeretnénk, ha bérleteseink nem csak megvennék bérleteiket, hanem használni is tudnák azokat, parkolni is tudnának velük.


Mint már fentebb említettük egyedülálló módon női parkolóhelyeket is kialakítottak.


- Sosem üresek, és hozzánk nagyon kevés visszajelzés érkezik, így arra következtetünk, hogy az autósok megszokták, megfelelően használják - fűzte hozzá Márton László.


Talán kevés szó esik arról, de Hátulsó utca 10-12., illetve a Táncsics utca 17. alatt található egy-egy teremgarázs. 


Az előbbi 84, az utóbbi 27 férőhelyes. Mindkét létesítményt csak bérleti szerződéssel lehet igénybe venni. Azt autósok számára rossz hír ugyanakkor, hogy ezek is megteltek.


Mit hoz a jövő?


A számokból is látszik, hogy beigazolódott: helyes döntés volt a mélygarázs megépítése, azaz mindenképpen szükség lenne egy újabb ilyen mélygarázsra vagy akár parkolóházra. 


Egy koncepció szerint, akár a GYSEV állomás környékén létesülhet egy mélygarázs.


Mint megírtuk, a vasútállomás mellett alakítanák ki helyközi autóbusz-pályaudvart, ezáltal is tehermentesítve a belvárost, és lehetőséget biztosítva a menetrendek hatékonyabb egyeztetésére. Adott esetben itt kaphatna helyet az új építmény.


Nyitókép: Nagy a zsúfoltság mostanában a föld alatt. Fotó: Magasi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!