Sopron és környéke

2015.09.14. 12:52

A kis kápolna mindenkit vár Virágosmajorban

Gyönyörű kis kápolna áll a Virágosmajorba vezető út mentén. Hófehér falainak egy ősfás liget ad mesebeli hátteret, előtte a Fertő csatornája, fölötte a csend. A kis templom magántulajdonban van, gazdája szerint azonban mindenkié...

Nagy Márta

Háromszor is felújította már dr. Tóka József soproni fogorvos a tulajdonában lévő virágosmajori kápolnát. Az épület falai vizesek voltak, ami igazán nem csoda, lévén közel a Fertő, egy csatorna pedig pár méterre húzódik a bejárattól. A Szűz Mária tiszteletére 1869-ben épült kegyhely ma már szebb, mint újkorában és nyitva áll minden imádkozó előtt...

Az önkormányzaton keresztül vagy dr. Tóka Józsefet megkeresve lehet betérni a gyönyörűen felújított virágosmajori kápolnába. Fotó: N. M.

Az önkormányzaton keresztül vagy dr. Tóka Józsefet megkeresve lehet betérni a gyönyörűen felújított virágosmajori kápolnába. Fotó: N. M.


– Virágosmajor egyházi tulajdon volt, aztán a szocializmusban a termelőszövetkezethez került. Tőlük vásároltam meg tizenöt évvel ezelőtt azt a területet, ahová a kikötőt építettem. Mivel a Fertő vízszintje közel fél métert csökkent és a hatóság nem engedte a kikötő bejáratának a kotrását, kénytelen voltam a jachtkikötőt eladni. A kápolnát viszont megtartottam... – meséli dr. Tóka József.


A majorba vezető, a fertőrákosi önkormányzat által nemrég felújított út bal oldalán közel százötven éve a rákosiak egy zarándoklatnak az emlékére építették a kegyhelyet. 1869 októberében ugyanis a teljesen kiszáradt tómedren át gyalogoltak át Boldogasszonyba (Frauenkirchen), kérve Máriát, hogy adja vissza a vizet a tóba. Erről tábla is készült, mely ma is olvasható a kápolna falán. 


Közel százötven éve a rákosiak egy zarándoklatnak az emlékére építették.


– Először tizenöt éve újítottam fel az épületet, a környékét dréncsövezve és a víz elvezetését megoldva, de a falak továbbra is vizesek maradtak, ezért hat éve befúrásos módszerrel vízteleníttettem. Mostanra száradt ki remélhetőleg teljesen, ezért harmadszor is fel kellett újítani. A kápolna fertőrákosi mészkőből faragott oltárképet kapott, padokat is csináltattam,


Jeruzsálemből, Mariazellből és Boldogasszonyból származó faszobrokat is tettünk a kápolnába Orbánné Németh Magdolna segítségével. A terület és az épület az én nevemen van ugyan, de meggyőződésem, hogy valójában a hívőké – mondja dr. Tóka József, aki szívesen odaadja a kulcsokat, ha valaki itt akar imádkozni vagy éppen ünnepelni. Tartottak már itt esküvőket, és keresztelőnek is adott helyet a szépséges kápolna, aminek kertjében szabadtéri, nyitott oltár is épült a népesebb szertartásokhoz. Nemcsak katolikus, hanem evangélikus szertartás is volt már itt. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!