Sopron és környéke

2015.06.04. 21:06

A soproni trafikos nonszensz esete a közszolgálati médiával

<i>A kiegyensúlyozott, korrekt közszolgálati tájékoztatás jegyében a soproni trafikos ügyét közös hírben adták ki egy rokkant asszony történetével. Összesen három mondatban. Publicisztika.</i>

Szeghalmi Balázs


Mint arról portálunk hírt adott, Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróság igazat adott Vékony László soproni volt trafikosnak, aki egyik napról a másikra, önhibáján kívül vesztette el megélhetését. A jogerős döntés értelmében a magyar államnak 21 ezer eurót (közel 6,3 millió forintot) kell fizetnie a megyei dohányárusnak.

Nem állítom, hogy a Nemzeti Dohányboltok életre hívása úgy zajlott volna le, mint egykoron az államosítás. A trafikosok pályázatot adhattak be, reménykedhettek, persze végül a többségük hoppon maradt. 1950-ben a nagyapámnak úgy vették el a győri hentesüzletét, hogy még utána is szóltak: "örüljön, hogy a kabátját magával viheti". Bár a módszer sokkal szofisztikáltabb volt a dohányárusok esetében, mint Rákosi korában, nem tévedek nagyot, ha azt írom: az üzletük elveszítése után fájóan hasonlóan érezhettek a trafikosok, mint anno nagyapám.

Ez a publicisztika azonban nem történelmi korok súlyozásáról szól, hanem arról, hogyan tálalta az mti a soproni trafikos győzelmét az uniós bíróságon. Nos, a kiegyensúlyozott, korrekt közszolgálati tájékoztatás jegyében a soproni trafikos ügyét közös hírben adták ki egy magyar rokkant asszony történetével. A kapcsolódási pont annyi volt, hogy a hölgy - nem mellékesen teljesen más témában - szintén Strasbourgban kereste az igazát. Ilyen kezdet után azon meg sem lepődtem, hogy a soproni trafikos jogerőre emelkedett győzelme a tudósítás közepén, három mondatban (!) kapott helyet. Úgy, hogy az írás címe mélyen hallgatott erről a cseppet sem elhanyagolható tényről.

Az mti szerdán kiadott tudósítása

Az mti szerdán kiadott tudósítása

A magyar sajtószabadságnak több emelet mélyről kell(ett) felkapaszkodnia a rendszerváltást követően. A rögös úton mindig jellemzőek voltak hasonló sunyi trükkök. 2004, 2005 tájékán az adóhatóság úgy hozta nyilvánosságra a több milliárd forinttal tartozó adósok feketelistáját, hogy a nyilvánosságot teljesen elkerülő, könyvelőknek szánt szakmai kiadványban jelentette meg azt. Az eljárás felért a titkosítással.

Hiába telt el tíz év, úgy tűnik, nemhogy egyet nem tudtunk előrelépni tisztességes tájékoztatásban, de inkább kettőt visszaestünk.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!