Sopron és környéke

2015.04.23. 10:33

A bűnelkövetők egyre fiatalabbak - Szükség van a védőhálóra

Egyre fiatalabbak követnek el bűncselekményeket, a jól működő szociális háló pedig megelőzheti a bajt.

Nagy Márta


Sopronban az elmúlt három hétben két, a közvéleményt megdöbbentő eset is történt; egy 15 éves lány idős hölgy válláról próbálta meg leszabni a táskáját, aztán három fiú – 12 és 13 évesek – játék pisztollyal támadott le egy szintén nyugdíjas asszonyt.

A rendőrség jelzett a gyámhivatal felé és a szakemberek vizsgálják, milyen lépésekre van szükség az érintett családokban, hogy ezek a gyerekek visszataláljanak a helyes útra. Ha még nem késő...

Fontos lenne, hogy a gyermekvédelmi rendszer közbeléphessen, ahol a családi fészek biztonsága nem működik. Fotóillusztráció: Kisalföld-archív
Fontos lenne, hogy a gyermekvédelmi rendszer közbeléphessen, ahol a családi fészek biztonsága nem működik. Fotóillusztráció: Kisalföld-archív

Az általános iskolák 106, a középiskolák 94 esetben jelezték a gyermekjóléti szolgálatnak, hogy baj van.



Bár a bűnügyi hírekbe került iskolások családokban éltek, úgy tűnik, sem a szülők, sem a kiépített szociális-gyermekvédelmi védőernyő nem tudta megóvni őket. Persze mindenkinek nem foghatja a kezét egy felnőtt és illúzió lenne azt hinni, mindig meg lehet előzni a bajt.

De mindenképpen meg kell próbálni: védőnői hálózat, szakorvosok, oktatási intézmények, pedagógiai szakszolgálat, családsegítő szolgálat – mindegyiknek közös célja, hogy figyeljenek a gyerekekre, jelezzenek, ha baj van és a gyermekjóléti-gyermekvédelmi rendszer közbeléphessen, ha már a családi fészek biztonsága nem működik.

A gyermekjóléti központ és az igazságügyi szolgálat a gyámhivatallal együttműködve a probléma megoldásában segít, ha már megtörtént, aminek tulajdonképpen nem szabadna. Sem annak, ha gyermeket bántalmaznak, sem annak, hogy tizenévesek kövessenek el bűncselekményeket. A legfontosabb a rossz helyzetek megelőzésének segítése lenne, ami szintén a gyermekvédelmi rendszernek is feladata.

Egy, a tavalyi évet feldolgozó beszámoló szerint csak a soproni óvodákból tizenegy esetben jeleztek családon belüli erőszakot.

Ötvenegyszer a szakemberek azt állapították meg, hogy a kicsik veszélyben vannak; anyagi okok miatt nyolc esetben, érzelmi elhanyagoltság okán tizenhétszer. A védőnők által észlelt problémák között is vezető helyen szerepel a nehéz anyagi helyzet, az ideköltözők beilleszkedési és lakhatási nehézségei.

Döbbenetes, hogy egyre nő a tinédzsereket érintő, pszichiátriai tüneteket mutató esetek száma, ráadásul az érintettek egyre fiatalabbak. Az általános iskolák 106, a középiskolák 94 esetben jeleztek a gyermekjóléti szolgálatnak, az okok között igazolatlan hiányzások, magatartási zavarok, problémás családi háttér, öngyilkossági kísérlet, veszélyeztetettség is szerepel.

A Sopront, Ágfalvát, Fertőrákost, Harkát és Kópházát ellátó gyermekjóléti központ 591 gyermeket gondozott rendszeresen és 1125 családnak nyújtott segítséget a problémamegoldásban tavaly.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!