Sopron és környéke

2014.11.06. 18:29

M85-ös: Ha kivágják a szőlőket, miből lesz a bor?

A jelenlegi nyomvonaltervezet miatt Fertőszentmiklóson mintegy 60 hektárnyi szőlő művelhetetlen lenne.

P. Horváth László


Mint arról portálunkon többször foglalkoztunk, a legutóbbi ígéretek szerint az országhatár-Sopron-Pereszteg-Csorna között az M85-ös gyorsforgalmi útnak 2018-ig kell elkészülnie. A Fertőszentmiklóson átvezető nyomvonal tervezete, nem várt gazdasági hatásokkal jár. Megoldás is lenne. Eben bíznak az érintettek is.

A nyomvonal tervezet szerint a soproni borvidék területének jelentős részét érinti. A legnagyobb probléma Fertőszentmiklóson van, ugyanis ott 30 hektárnyi, új telepítésű szőlőt kell(ene) kivágni. Ez a teljes borvidéket tekintve az új állomány 25 százalékát jelenti.

Maga az út nem venne el nagy területet, a fel-és lehajtók, valamint a védősáv összesen már nagy részt jelent. A megmaradt szőlőket nem, vagy nagyon nehezen lehetne megközelíteni. Olyan fajták is "áldozatul" eshetnek, amelyek csak itt találhatók meg.

A jelenlegi nyomvonaltervezet miatt Fertőszentmiklóson összesen mintegy 60 hektárnyi szőlő művelhetetlen lenne.

Erre menne az M85

Erre menne az M85

- Mi is szeretnénk, ha minél előbb megépülne a gyorsforgalmi út - szögezte le elöljáróban Puklus Judit őstermelő. - Ugyanakkor a területünk jelentős része beleesik a tervezett útba. Ráadásul uniós pályázati forrásból, nemrég végeztük el a friss telepítést. A támogatásnak pedig feltételei vannak, köztük az is, hogy vállaltuk: nem vágjuk ki a tőkéket.

Fertőszentmiklóson öt család megélhetését jelenti a szőlő. Mellettük 50-80 család kereset kiegészítésként foglakozik a szőlészettel.

A mostani nyomvonaltól délre, ötszáz méterre állami erdő található, talán arra is mehetne az út. Ez esetben nem kell kártérítést fizetni, valamint a vadkár is csökkenthető lenne, ugyanis az út menti kerítés megvédené a szőlőket is.

Puklus Judit elmondta az is, felvették a kapcsolatot a borvidékkel, s ők is az illetékes szervekkel, hogy időben megoldást találjanak a problémára. Akkor, ha már elkezdődik a kisajátítást, már keveset tehetnek.

Puklus Judit az érintett szőlőben. Fotó: Magasi



A kisalfold.hu információi szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már tanácskozott ez ügyben. Úgy tudjuk abban maradtak, hogy a nem adják meg hozzájárulásukat a terület átminősítéséhez. A gyakorlatra lefordítva ez azt jelenti, hogy nem járulnak hozzá a tőke kivágásához.

Fontos ismételten hangsúlyozni, hogy egyelőre nem végleges nyomvonalról.

Miként a térségben élők érdeke is, hogy mihamarabb rendes úton közlekedhessünk a megyeszékhely felé és vissza. Azonban a helyiek kéréseit is figyelembe kell venni. Éppen ezért az ügyben megkerestük a Nemzeti Infrastruktúra Zrt-t (NIF).

Az M85 Csorna-Pereszteg-Sopron-országhatár közötti szakasz nyomvonalvizsgálata, megvalósíthatóság tanulmánya és környezetvédelmi vizsgálata jelenleg a NIF Zrt.-nél folyamatban van - nyilatkozta a kisalfold.hu-nak Loppert Dániel kommunikációs vezető.

- A nyomvonalat illetően még nem rendelkezünk véglegesített változattal, több irányt vizsgálunk. A változatok közötti döntést sok szempont befolyásolja. Ilyenek a települések elhelyezkedése, fejlesztési igényei, mezőgazdasági, földvédelmi, környezetvédelmi szempontok, lehetséges régészeti objektumok, a nyomvonal vezetés geometriai kötöttségei.

Loppert Dániel így folytatta: a nyomvonal végleges kialakulását befolyásoló tényezők közül legfőképpen a környezetvédelmi engedélyben tett előírások fogják meghatározni.

Az engedély kiadását megalapozó környezetvédelmi vizsgálat két képcsőben zajlik, melynek az első lépcsője fejeződött be, a második, a részletes környezetvédelmi vizsgálat még folyamatban van. A közel egy évet felölelő környezetvédelmi vizsgálati dokumentum elkészülte után kaphatunk környezetvédelmi engedélyt.

- Az építéssel érintett területeket Magyar Állam javára történő megvásárlása csak az építési engedély birtokában indulhat meg - tette hozzá a kommunikációs vezető.

- Az építési engedélyt egy következő tervezési fázisban elkészítendő engedélyezési terv alapján lehet megszerezni. A megvásárlandó területek értékét igazságügyi értékbecslő határozza meg. A területvásárlás megkezdésének konkrét időpontja még ebben az előkészítési fázisban nem ismert.

 Lakóházhoz is közel
Úgy tudjuk, az M85-ös Fertőszentmiklóson, a város szélénél a lakóházakhoz közel vezetne el. Így mindenképpen olyan megoldást kell találni, hogy az ártalmas zaj- és környezeti hatásokat a lehető legkisebbre csökkentsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!