Sopron és környéke

2014.09.12. 13:58

Soproni borvidék: tíz tőkéből kilencen nincs mit leszedni

Elkeseredetten várják a szőlősgazdák a szüretet a Soproni Borvidéken. Az átvételi ár is csökkent.

P. Horváth László

  
Az időjárás miatt a feldolgozó helyzet is nehezíti a soproni szőlősgazdák sorsát. Mint megírtuk, a Vinex bezárása után 50-60 termelőnek kellett új felvásárló után néznie.

A közelmúltban a hegyközség egy balatoni céggel meg is állapodott, ugyanakkor a feltételek nem mindenkinek kedvezőek.

A kisalfold.hu információi szerint a kft. csak azoktól veszi át a szőlőt, akiknél megtelik legalább egy konténer, ugyanis így szállítják majd el a szőlőt Badacsonyba. Ekkora mennyiség általában egy hektárnyi területről szüretelhető le.

Tudni kell azonban, hogy a Vinex-el szerződött gazdák többsége ennél kisebb terülten gazdálkodik, azaz nem lesz meg a konténernyi mennyiség. Felmerült, hogy a gazdák összefognak, és több termelő szőlőjét összeöntve szállítják el. A mérést és az egyéb szervezést a hegyközség vállalta magára.

Ám egyelőre erre a megoldásra még nem mondtak igent a bataloniak. Miként azt sem tudni esetükben, hogy mikortól szállíthatnak a soproni termelők, illetve mennyit adtak egy kilogramm szőlőért.

Taschner István, itt még egy egészséges szőlőnél. A kilátások már nem ennyire világosak. Fotó: Magasi

Taschner István, itt még egy egészséges szőlőnél. A kilátások már nem ennyire világosak. Fotó: Magasi

Az azonban bizonyos, hogy a Badacsonyban kipréselt szőlő már nem soproniként kerül forgalomba. Azt más borokkal "házasítják". S mint földrajzi jelzés nélküli, Dunántúli, vagy Balatoni borként vásárolhatjuk majd meg.

- Abban bízunk, hogy a kevés termésmennyiség miatt mégis lesz megegyezés és a kisebb szőlészek terményét is átveszi majd a balatoni feldolgozó - mondja Taschner István, a soproni hegyközség elnöke.

- A borvidéken további három nagyobb cég vásárol fel szőlőt. Nekik azonban már megvan a teremői körük. Több terményt pedig azért sem tudnak átvenni, mert véges a tárolókapacitás, valamint mind nehezebb eladni a vörös borokat. Itt pedig főként ilyen terem. Van még száz olyan gazda is, aki a maguk által megtermelt bort, és termelői borkimérés keretében értékesítik.

Taschner István szomorúan megjegyezte: a borvidéket végigjárva azt tapasztalta, hogy tíz tőkéből kilencen nem lesz szüret. Elrothadtak, megbetegedtek a szemek. Ezen rossz állapot csak a Dunántúlra jellemző, Tokaj, Eger környékén például egészen jó évjárat várható.

- Országos szinten mintegy 2,2 millió hektoliter óbor van készleten - tette hozzá a hegyközség elnöke.

- A felhalmozódás egyik oka, hogy nagy mennyiségben érkezik import bor az országba. Ezen olcsó termékekkel pedig nehéz versenyezni. A helyzet azonban a közeljövőben megváltozhat, ugyanis várhatóan október 15-től megjelenik egy új rendelet. E szerint, a külföldről érkező, földrajzi megjelölés nélküli borok esetében literenként 30 forint illetéket kell megfizetni.

Enélkül nem lehet forgalomba hozni. A befolyt összegből, a feltételek teljesítése esetén a magyar gazdák literenként huszonkettő forint támogatásra pályázhatnak.

Az átvételi árak

A vörös szőlők esetében egy kilogramm termény átlagos felvásárlási ára 90 forint, tavaly ez 100 volt. A fehér esetében valamivel magasabb 100 forint, egy éve pedig 110-et adtak érte.

Igaz ezen utóbbi fajtákon a terméshozam valamivel kisebb.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!