Sopron és környéke

2014.09.02. 13:11

Soproni borvidék - A rengeteg augusztusi csapadék miatt rohad a szőlő a tőkéken

Nem tesz jót a sok csapadék a Soproni borvidék szőlőinek, a szemek nem érnek a napsütés nélkül, s már zölden rothadni kezdenek a tőkéken.

Nagy Márta

  

Rengeteg csapadék
113,5 milliméter csapadék áztatta a el a tőkéket augusztusban.
– Rossz szüretre van kilátás – mondja lemondó sóhajjal Taschner István, a Soproni Hegyközség elnöke.

– Ez a rengeteg eső nem tesz jót a szőlőnek, a szemek nem érnek az ilyen borongós időben. Ráadásul a fülbemászók, a darazsak ha megcsípik a szemet, ott rothadni és gombásodni kezd. Ha így megy tovább, a termés nagy része a tőkén rohad – mondja az elnök.

– Mit csinál a szőlész ilyen időben? Kesereg! – mondja Töltl József is, aki kilenc hektárért aggódik. – Talajmunkákat sem tudunk végezni ebben a sárban, a gyomnövények meg nőnek. A rossz időjárás ellen még védekezni sem tudunk, nem marad más, mint az imádkozás a jobb időjárásért.

Töltl József kilenc hektárért aggódik.
Töltl József kilenc hektárért aggódik.


– Nem volt jó ez a nyár. Kezdődött a lisztharmat támadásával, ami ellen permetezhettünk, de azt sem lehet túlzásba vinni. Azt még megfogtuk, leküzdöttük. De aztán jött a jégverés. A balfi út melletti Fehérút mentén hatalmas károkat okozott. Nekem van ott olyan szőlőm, ahová nem kell kimennem szüretelni. Most meg az eső...

Elkezdődött a szürke rothadás. A fehér szőlőt még talán meg tudjuk menteni, de a jövő héten szüretelni kellene. De hogy a kékfrankossal mi lesz? – tárja szét a karját a szakember. Ennek ellenére, ha a következő napokban már nem szakad az eső – és erre van esély –, a minőséget hozzák majd az idei borok, de a mennyiség a fele lesz a tavalyinak.

A mostoha időjárás árt a szőlőnek, már zölden rothadni kezdtek a szemek. Fotó: Magasi
A mostoha időjárás árt a szőlőnek, már zölden rothadni kezdtek a szemek. Fotó: Magasi

Hogy van miért keseregniük a soproni borászoknak, azt a soproni meteorológiai állomás adatai is alátámasztják. Kiss Márton meteorológus elmondta, augusztusban 113,5 milliméternyi csapadék hullott a városra és környékére, pedig a sokévi átlag ennek a fele, pontosan 68 milliméter.

Az augusztus havi középhőmérséklet is egy fokkal maradt el az átlagostól, s míg tavaly például harminc nyári nap volt harminc foknál is melegebb, idén csak tizenöt, ebből augusztusban mindössze kettő. A tegnapi szakadó esőben Kiss Márton azért próbált jó hírrel is szolgálni: ma már felszakadozik a felhőzet, szerdán és csütörtökön még a nap is sütni fog, bár péntektől újra változékony lesz az időjárás.

A nyugati határszélen ezek szerint a nyárnak minden bizonnyal vége. 

 
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!