Sopron és környéke

2014.09.02. 15:13

Mindjárt összedől a csőszház Sopronban - fotók

A nyári nagy viharban egy fakidőlés miatt megrongálódott a soproni Fehér úton lévő csőszház. A hegyközség felújítaná a védelem alatt álló épületet.

P. Horváth László

 
Olvasónk, Akácos Sándor a minap felkereste a soproni szőlőket, s a Fehér úton járva készített néhány fotót az egykori csőszházról.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, a július végi viharban a kettő fenyő közül az egyik fa kidőlt, és megrongálta az épületet.

Az egyik falon egy hatalmas lyuk lett, de a tető egyben maradt. így, most még kisebb ráfordítással helyrehozható a kár. S nem kellene megvárni, amíg magától összedől. Innen ugyanis jó kilátás nyílik a Fertő tó felé eső szőlőkre, tovább az erre járó turisták is megpihenhetnek itt.

Az épület két évtizeddel ezelőtt az akkor még működő Dózsa Termelő Szövetkezet újította fel, azóta komolyabb fejlesztés nem volt.

A ház nem volt üres, ugyanis úgy tudjuk, amolyan tároló helyiségnek is használták.

A romos csőszház. Fotó: Akácos Sándor



A vihar óta jópár hét eltelt, így felvetettük: mikor hozzák rendbe a védelem alatt álló csőszházat?

- A hegyközség eltökélt célja, hogy megmentse az épületet. Továbbá a felújítás költségeit is elő kell teremteni. Ebben szeretnénk partnerek lenni, ugyanakkor az épület az önkormányzat tulajdonában van - közölte Taschner István, a hegyközség elnöke.

A távlati tervek között szerepel, hogy itt akár egy pihenőhelyet is ki lehet itt alakítani. Padokkal, információs táblákkal.

A mostani épülettől mintegy másfél kilométerre található egy másik csőszház is. Azt a közelmúltban az önkormányzat szerette volna eladni. A vételár másfélmillió forint volt. Az adásvétel azonban nem jött össze.

A csőszházról
A feljegyzések szerint a második Világháború előtt két csősz is lakott a most már romos házban. Ők márciusban mentek ki, és egészen októberig ott tartózkodtak. A feladatuk pedig a szőlő védelme volt.



        

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!