Sopron és környéke

2014.08.11. 11:23

Irsai Olivérrel elkezdődött a szüret - fotók

A Soproni borvidéken, az Irsai Olivér betakarításával elkezdődött a szüret. A minőség kiváló, de a mennyiség alig több mint a fele a tavalyinak.

Gosztonyi Miklós

Idén is a Fertő-táj egyik legnapsütöttébb és legmelegebb szőlőjében kezdődött el a borvidék szürete, a tavalyihoz képest négy nappal korábban. Az Irsai Olivérből készülő újbor akár két héten belül palackba kerülhet.

A Taschner szőlészet birtokán az Irsai Olivér szőlő ha ízre nem is, de mennyiségre hagyott kívánnivalót. A termés hektáronkénti mintegy 40–45 mázsája alig fele a 2013-as mennyiségnek.

Az okokkal kapcsolatban Taschner István elmondta, télen nem volt nagy hideg, s emiatt életképesek maradtak az úgynevezett araszoló, „ékköves" hernyók, amelyek átfúrták a rügyeket. Ennek következtében a szőlőtermés is gyengébb lett. Ugyanez várható a vörös szőlők egy részénél is, hiszen a hernyónak egyik kedvence a kékfrankos. Ráadásul jégkár is volt a borvidéken.

Szüret Sopronban - 2014



Az érintett háromszáz hektárból ötven hektár az olyan terület, ahol a termés ötven-hetven százaléka odalett. A lisztharmat megjelenése is csökkentette a terméshozamot. Összességében a borvidéken a kékfrankos terméskilátása alig több mint a fele a tavalyinak, viszont egyéb fajtáknál nagyjából annyi várható, mint az elmúlt évben. Jó jel viszont, hogy a piros szőlők már júliusban színesedni kezdtek.

Ez alapján kijelenthető, hogy kiváló minőségű lesz a szőlő. A szüret kezdete is várhatóan a tavalyihoz képest két héttel korábbra, szeptember 15-re tehető. A borvidék termésének mintegy húsz százaléka fehér szőlő, értékesítése nem jelent gondot.

Magyar nemesítésű fajta
Az Irsai Olivért 1930-ban nemesítette Kocsis Pál Magyarországon a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével alkotta meg a Cserszegi fűszeres szőlőfajtát.



 A felvásárlási árak ugyanakkor nemhogy növekednének, csökkennek. A nagy felvásárlók szerint az országban összességében nem lesz kevesebb a piros szőlőből. Ugyanakkor állítják, mérséklődik a vörösbor iránti kereslet. Ezért míg tavaly 100–110 forint volt, idén csak 70–80 forintos árajánlatra számíthatnak a termelők.

A hegyközségek viszont az olcsó – a literenkénti 20–25 centes – olasz bor nagy mennyiségű behozatala ellen küzdenek, mondván, ez nyomja le leginkább a magyar szőlő árát. Félő, hogy emiatt a Soproni borvidéken is sokan felhagynak majd a műveléssel. 

Sikeres tárgyalás

Sikerrel járt Taschner István, a Soproni Hegyközségi Tanács elnöke legutóbbi tárgyalása a badacsonyörsi Varga Pincészettel. Mint azt a Kisalföld 2014. július 16-án az „Ötven gazda maradt felvásárló nélkül" című cikkben megírta, az egyik legnagyobb soproni szőlészeti-borászati cég eladása következtében a borvidék szőlője egy részének értékesítése reménytelennek tűnt.

A napokban megállapodás született, a Varga Pincészet konténerben átveszi a termést. Ez lehetőséget ad arra a kistermelőknek, hogy összeállva, közösen töltsék meg szőlővel a konténerek 40–45 mázsányi kapacitását.

Úgy tudjuk, mintegy száz soproni és környéki szőlősgazda tagja a szentmargitbányai (St. Margarethen, Ausztria) szőlészeti-borászati szövetkezetnek, ahol bérfeldolgozást végeznek. A szövetkezet bővítését viszont nem tervezik.



Előzmény:

Ahogy azt már megszokhattuk, a Soproni Borvidékén az Irsai Olivér leszedésével kezdődött el a szüret.

Tachner Kurt, aki elsőként fogott a munkához a tavalyi évhez képest egy héttel korábban le tudja már itt szedni a korai fajtát. Míg a kicsit magasabb fekvésű, hidegebb ültetvényekben még egy hétet vár a szüret.

Az erős lisztharmat fertőzési nyomás dacára sikerült megtartani a szőlőt jó egészségi állapotban. Most már csak a leendő mustban, borban kell megőrizniük a fajtára jellemző illatokat-zamatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!