Sopron és környéke

2014.04.29. 12:01

Soproni mélygarázs: kevesebbért perel a bank

A sajtóhírekben szereplő 3,8 milliárd forintnál a bank által benyújtott kereseti kérelemben alacsonyabb összeg szerepel – áll a Sopron Bank Burgenland közleményében.

Nagy Márta



Mekkora összeget fektetett be annak idején a bank a mélygarázsba? Mennyi térült már meg? Milyen jogcímen perel a bank és miért csak most? Ezekre a kérdésekre kértünk választ a Sopron Bank Burgenland Zrt. vezetőitől. Írásban válaszoltak, amiből sok minden kiderül, de megválaszolatlan kérdések is maradnak...

„A mélygarázsra vonatkozó korábbi legfelsőbb bírósági álláspont alapján a felek egymás között a mélygarázzsal kapcsolatban kötelesek elszámolni, amely megállapodásra sajnálatos módon az elmúlt évek során nem került sor.

Az ügylet következményeként bankunk jelentős veszteséget szenvedett el, annak ellenére, hogy az építési tervek és költségek a várossal egyeztetésre kerültek, illetve az építési munkálatok megkezdésére és a finanszírozás elindítására is a város jóváhagyása után került sor" – áll a közleményben, amelyben azt is hangsúlyozzák: a város egyik legnagyobb adófizetője és munkaadója áll perben a várossal, ugyanakkor kötelességüknek érezték, hogy hozzájáruljanak Sopron infrastruktúrájának fejlődéséhez.

A tisztánlátás kedvéért tettük fel kérdéseinket a banknak a mélygarázzsal kapcsolatban. Vesztesége miatt perel a pénzintézet. Fotó: Magasi

A tisztánlátás kedvéért tettük fel kérdéseinket a banknak a mélygarázzsal kapcsolatban. Vesztesége miatt perel a pénzintézet. Fotó: Magasi

„Jóllehet a város egy nagyobb összeget már korábban megfizetett, de ez csupán egy részét teszi ki a bankunk által ténylegesen elszenvedett veszteségeknek, e veszteségeket pedig jelentősen növelték az időmúlás következtében felmerült kamatok" – tér rá a közlemény a pénzügyekre. Utalnak arra is, hogy a közgyűlésről megjelent sajtóhírekben szereplő 3,8 milliárd forint összegnél a bank által benyújtott kereseti kérelemben megjelölt összeg alacsonyabb.

– Szem előtt kell tartanunk a bank gazdaságos működését, továbbá azt is, hogy kizárólag ezáltal biztosíthatja hosszú távon alkalmazottainak munkahelyét, ezért döntött a vezetőség a kereset benyújtásáról is. A bank álláspontja szerint a kialakult jogviták helyszíne kizárólag a bíróság, az üggyel kapcsolatos nézeteltéréseket is ott kívánjuk lefolytatni, így a végleges bírósági döntésig nem áll szándékunkban a sajtón keresztül vitákba bonyolódni. A bíróság végleges döntését természetesen tiszteletben fogjuk tartani – zárta közleményét a bank.

Mint olvasóink már tudhatják, a soproni közgyűlés múlt heti ülésén volt téma a bank által indított per, bár ott is csak arról volt szó, hogy az önkormányzat szerződést köt a fővárosi Sárhegyi és Társa Ügyvédi Irodával a jogi képviseletre.

Az előterjesztéshez csatolt megbízási szerződésben az úgynevezett pertárgyértékben megjelölt összeg 3,833 milliárd forint volt, ennek alapján számolták ki a jogi képviseletért járó díjakat is.

Az ügyvédi iroda több mint ötvenmillió forintot kap a feladatellátásért és újabb ötvenmilliót teljes vagy részleges pernyertesség, illetve peren kívüli egyezség esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!