Ruzsics Emőke

2019.11.25. 08:26

Bolognába vitték a powerbankot

A fődíjat nyerte meg a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium csapata a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. „Egy nap a nyersanyagok világában” elnevezésű versenyén a Csodák Palotájában.

Czuczor-iskola

Az iskola Facebook-oldalán Kleininger Tamás biológiatanár már augusztusban csapattagokat keresett a versenyre. A diákok szeptemberben kezdték meg a közös munkát. Az első fordulón öt csapattal vetélkedtek és holtversenyben elsők lettek. Lítiumion-akkumulátorok és -elemek újrahasznosításával foglalkozó prezentációt és egy kísérletet állítottak össze; a Széchenyi-egyetem szakértője, Kocsis Szabolcs segített nekik abban, hogy továbbfejleszthessék. Még a verseny előtti éjjel is javítgatták munkájukat, például lefényképezték a saját építésű powerbankot, a külső akkumulátort, hogy a prezentációba bele tudják rakni. Ezt az előadást már angol nyelven kellett elkészíteniük, előadniuk, mivel nemzetközi mezőnyben, szlovén, szlovák és lengyel csapatokkal versenyeztek. Jól szerepeltek, a zsűri is meg volt velük elégedve. Amikor elhangzottak a szavak, melyek szerint nyertek, egészen izgatottak lettek. Örömmel hívták fel szüleiket, barátaikat. A nyereményük az volt, hogy nemrég elutazhattak Bolognába. Többen korábban még nem is ültek repülőgépen, így ezért is élvezték a lehetőséget, amit a nemzetközi verseny nyújtott.

Bolognában tizenhét nemzet diákjai jelentek meg, többek közt spanyolok, észtek és olaszok is. A vendégeknek a házigazdák városnéző túrát is szerveztek. Vacsorára pedig pizzát ettek. A verseny napján korán keltek, hogy időben odaérjenek a nemzetközi kiállításra, a nagy előadóterembe, ahol mintegy hatszázötven diák, tanár és szakember foglalt helyet. Remegő lábak cipőinek kopogását lehetett hallani a padlón, amíg bevonultak. Az izgalom hevében egy apró baki be is csúszott: kihagytak egy szövegrészletet, de ezt a zsűri nem vette észre.

Az előadások után a program a kiállítási asztalok megtekintésével folytatódott. Elismerésnek örvendhetett itt is a győri csapat, mivel az ő standjukat tekintették meg a legtöbben. A szakemberek, a fiatalok körében is népszerűek voltak, legfőképpen az általuk épített powerbank, ahol mobiljukat tudták tölteni az érdeklődők. Három diák két órára otthagyta náluk a telefonját emiatt.

A harmadik napon Modenában a Ferrari Múzeumot nézték meg, ahol az első Ferrarit és a 2018-as legújabb modellt is kiállították, ahol több száz év távlatában mutatják be a kreativitást és a mérnöki tehetséget. A bencés diákok mindezért hálásak tanáraiknak, Nagy Andrásnak, Molnár Zsoltnak és Szabó Zoltánnak is. Azt üzenik kortársaiknak, hogy megéri versenyekre benevezni, mert a küzdelmek mellett örök élményekre és emlékekre tehetnek szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!