Tánc

2022.08.15. 13:00

Kóny táncosmúltját mutatják be

kisalfold.hu

A III. Nyári Kavalkádon is felléptek a Kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület néptáncosai.

Mozgalmasan telnek a hetek a Kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület néptáncosai számára. Táncházak, táborok, fellépések színesítik a nyarat és szívesen tesznek eleget a meghívásoknak. Örömmel fogadnak vendégeket is.

Legutóbb például a budakeszi Hétlépés Táncegyüttes gyermekcsoportja látogatott el Kónyba. Az egyesület elnöke, Kiss Miklós ismertette meg őket a falu hagyományaival, illetve a kicsik elsajátíthatták a kónyi verbunk alaplépéseit is. A tánc- csoport nemrégen Rezeda Népzenei Együttes nyári táborában is megjelent, ahol rábaközi táncházat és viseletbemutatót tartottak nagy sikerrel. Agyagosszergényben szintén megfordultak, ahol a helyi Kiss István Néptáncegyüttes Nyári Kavalkád rendezvényén vettek részt és képviselték lakóhelyüket, bemutatva táncaikat. 

Közben lelkesen készülnek a Szent Mihály-napi búcsúra is, melynek világi mulatságát hagyományosan a délelőtti nagymise után, a kónyi templom előtti téren az egyesület verbunktalálkozójával nyitják meg. Ősi szokás a településen, hogy a szentmise után a legények körbeállnak és eljárják az országszerte ismert kónyi verbunkot.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!