Veszélyek lesnek a vízitúrázókra

2022.07.31. 11:00

Erős lehet a sodrás a Mosoni-Dunán

kisalfold.hu

A Mosoni-Dunán erős lehet a sodrás, a túrázóknak vigyázni kell, hívta fel a figyelmet a vízügy. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság minden évben bejárja a régió folyóit, hogy meggyőződjön a meder és a partok állapotáról. A motorcsónakos szemrevételezések általában nyári időszakban zajlanak a Mosoni-Dunán és minden évben szinte kivétel nélkül találkoznak bajba jutott túrázókkal, felborult csónakokkal, elhagyott értéktárgyakkal.

Ezért felhívják a térségbe látogatók figyelmét, hogy a Mosoni-Duna folyó – kiemelten a Halászi–Rajka szakasz – nagyrészt természetes nagyvízi me- derrel rendelkezik, ahol a sodrás jelentős lehet, az áramlási irányok hirtelen változhatnak és a partokat borító vegetáció miatt nehéz a vízből kiszállni. Az uszadékok, mederbe dőlt fák további kerülendő akadályokat jelenthetnek és változó vízsebességű helyeket okozhatnak.

Kiemelték azt is: fontos, hogy a túrázók a mentőmellényeket mindenképpen becsatolva tartsák magukon, értékeiket rögzítsék a hajóhoz és megfelelő vízi jártasság vagy tapasztalt túravezető nélkül ne induljanak útnak. Kövessék a parti jeleket vagy a GPS-pozíciójukat, hogy baj esetén segítséget kérhessenek és nyújthassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!