Elismerés emlékek ápolásáért

2022.03.31. 15:14

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott a Püskin élő Markó Lajosné.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott a Püskin élő Markó Lajosné. A rangos elismerést a közösségért végzett munkájáért érdemelte ki, mindenekelőtt az 1939-es lengyel menekültek, valamint a településen élt, a doni ütközet során életüket vesztett magyar katonák emlékének ápolásáért.

Kovács Viktor

Magyar Arany Érdemkeresztben részesült Markó Lajosné, a kitüntetést Nagy István miniszter adta át. Fotó: kormany.hu

A II. világháború alatt, 1939 szeptemberében érkeztek Lengyelországból polgári menekültek Püskire, ahol a laktanyába és a még fel nem szentelt malomba, a későbbi tsz-épületébe szállásolták el őket. Körülbelül 250–300 család menekült ide, Kisbodakra pedig 2000–3000 szintén lengyel származású katona érkezett. A háború végéig maradtak itt, 1945–46-ban hagyták el a települést. Markó Lajosné kutatott az itt élő lengyelek múltja után, és 2014-ben emléknapot szervezett a tiszteletükre.

 

Vaskereszt a temetőben emlékként

 

– Sokan nem is tudtak róla, hogy lengyelek éltek itt, mivel nem sok emlék maradt utánuk. Egy fakeresztet állítottak a temetőben 1940-ben, ahol a reggeli mise után mindig megemlékeztek az övéikről. Közbenjárásomra 2014-ben a fakereszt helyére egy szép vaskereszt került, ami már a mi emlékezésünket szolgálja. A templomunkban van egy miseruha is, amit a lengyel katonák készítettek és ajándékoztak a templomnak azért, hogy itt imádkozhattak – kezdte beszámolóját Markó Lajosné.

 

Miseruha a hála jeléül

 

– A miseruha belsejébe a következő feliratot hímezték: „A Magyarországra internált lengyelek ajánlják ezt a miseruhát hálából a jó téteményekért. A Püski plébánia templomnak, ahol naponta imádkozhattak hazájuk felszabadulásáért.” Az 1941. augusztus 15-én átadott öltözetben két név is szerepel, Müller Julius századosé és Krozoska Emánuel tábori lelkészé. Ennyi emlékünk maradt, illetőleg a 2019-es megemlékezésen kértem egy Madonna-képet a lengyel nagykövettől a templomunk részére, amit meg is kaptunk.

 

A doni áldozatok emlékét is ápolja

 

Zsuzsa néni a doni csata áldozatainak emlékét is ápolja. 1991-ben járt a Don-kanyarnál, az emlékút olyan felkavaró volt, hogy utána a Doni Bajtársi Szövetségben elhatározták, minden év január 12-én megemlékeznek az áttörés napjáról.

 

– Ha jól tudom, Püskiről huszonnyolcan vonultak be, és hárman estek el az ütközetben, egészen pontosan Judinónál. Rájuk is minden évben emlékezünk misével, előtte pedig megszólal a templomunk 470 éves harangja. Műsort szervezünk és tüzet gyújtunk az áldozatok emlékére – mondta Markó Lajosné, akit Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője tüntetett ki a Magyar Arany Érdemkereszttel.

 

Országos elismerés

 

A Doni Bajtársi Szövetség alelnökét, Markó Lajosnét a településhez tartozás élményének erősítéséért, a hősi halottakra történő emlékezések szervezéséért, s az 1939-es lengyel menekültek emlékének ápolásáért Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!