történelem

2021.10.10. 13:00

Végre szabadon a rendszerváltásról

Végre szabadon címmel történelmi konferenciát tartottak a Rábaközi Művelődési Központban, ahol az előadók részletesen beszéltek a rendszerváltás fontosságáról, ismertették annak folyamatát és előzményeit. Az előadók Pavlóczki Béla, Rátz Ottó, dr. Borbély József és dr. Gyurácz Ferenc voltak.

kisalfold.hu

A Gartáért Alapítvány még tavaly nyert 500 ezer forintot a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán, amelynek programjait a koronavírus-járvány miatt csak idén kezdték el megvalósítani. A szervezők két tematikát határoztak meg: történelmi előadások, valamint történelmi emlékhelyszínek meglátogatása. A nyár eleji parlamenti látogatást követte a Kapuvár Városi Önkormányzat, a Gartáért Alapítvány, a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata és a Kapuvári Polgári Társaság közös szervezésében nemrégiben megtartott „Végre szabadon” című történelmi konferencia, ahol bemutatták a rendszerváltás fontosságát, folyamatát és előzményeit a magyar demokratikus fejlődéstörténet szempontjából.

Dr. Pintér Gábor, a Gartáért Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Pavlóczki Béla igazgatóhelyettes, helytörténész „A rendszerváltáshoz vezető út bemutatása” címmel, Rátz Ottó, a Gyermekjóléti Alapítvány elnöke, tanár „Szabadon oktatni” címmel, dr. Borbély József nyugalmazott egyetemi tanár „Egy vidéki értelmiségi 1988–89-ben” címmel, dr. Gyurácz Ferenc irodalomtörténész a „Népi írói mozgalom, populizmus” címmel tartott előadást. A rendezvény végén dr. Pintér Gábor és Kóczán Zoltán, a Kapuvári Polgári Társaság elnöke a közelmúltban kiadott helytörténeti könyvekkel ajándékozták meg az előadókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!