Regényújság

2018.10.04. 07:15

A magyar tudomány palotája

A 2015-ben megrendezett 150 éves az Akadémia palotája című kiállításon szereplő tárgyak leírását, bemutatását tartalmazza a 150 éves az Akadémia székháza című kötet.

Regényújság

Az 1865. december 11-én megnyitott palota Budapest várostörténetének és építészettörténeti fejlődésének fordulópontján született, a historizáló reneszánsz építészet egyik első példájaként.


Az MTA testülete az alapítók iránti tiszteletét kifejezve az Akadémia alapításának 190., a székház megnyitásának 150. évfordulójáról egy gazdag programsorozattal emlékezett meg 2015-ben, melynek kiemelkedő eseménye volt a 150 éves az Akadémia palotája című kiállítás. A tárlatot 2015 októbere és 2016 márciusa között több mint háromezren látták.

Egy látogató a 150 éves az Akadémia palotája című kiállításon a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában. MTI-fotó: Máthé Zoltán

A kiállítás felelevenítette a székházépítés történetét, megidézte a kor szellemiségét. Az Akadémia termeiben bemutatott tárgyakon keresztül a tudós társaság megalakulásának időszakával, az építkezés körülményeivel, az épület külső és belső díszítőelemeivel, valamint a székházban megrendezett ülések, székfoglalók, kongresszusok történetével ismerkedhettek meg a látogatók.


A kiállítás sikerére való tekintettel az Akadémia elnökének támogatásával készült el az Akadémia történetét magas színvonalon bemutató kiadvány.


A kötetet Mikó Árpád, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet igazgatója mutatta be, aki elmondta, hogy a könyv a kiállítás tudományos katalógusaként jött létre.

Régi kép. Fotó: mta.hu

A katalógus elkészítése mögött komoly szakmai teljesítmény áll. A kötet hat fejezetben mutatja be a kiállítás anyagában szereplő tárgyakat, dokumentumokat, fotókat, művészi alkotásokat, tükrözve az Akadémia palotájának történetét, amely lenyomatként viselte magán az elmúlt 150 év történéseit.


Bicskei Éva előszava szerint a kiállítás és annak katalógusa „nem klasszikus építészettörténetet, hanem egy, az épületen és annak terein keresztül bemutatott, tágabb értelemben vett intézmény- és gyűjteménytörténetet kínál" az olvasónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!