Rábaköz PRINT

2018.11.28. 08:00

Örököse lett az osztrák háznak Dénesfán

A dénesfai önkormányzat egyelőre nem ,,bírt" a gazdátlan osztrák házzal. Az örökösök jelentkeztek, végrendeletük is van állítólag, az ingatlan árverését pedig leállította a végrehajtó.

Cs. Kovács Attila

Leállították a dénesfai „osztrák ház" árverését. Amint azt a Kisalföld megírta, a helyi önkormányzat kérte a végrehajtást a gazdátlan ingatlanra az évek során felgyűlt adóterhek és bírságok miatt. (Kisalföld, 2018. október 16.) Az épület eredeti tulajdonosa elhunyt, az utódok nem foglalkoztak a házzal. A község vezetői abban bíztak, hogy a „kényszerliciten" fiatal, gyerekes család veszi meg az egyébként felújított otthont.


– A végrehajtótól kaptuk az értesítést, hogy az elektronikus árverési rendszerből törölték a dénesfai ingatlant. A jogerős hagyatékátadó végzés bemutatását kérik tőlünk. Eddig azonban azt sem tudtuk, hogy kik az örökösök, nemhogy egy ilyen végzés a kezünkben lett volna. Egyelőre tehát nem tudunk mást tenni, mint várni. Azt gondoltuk pedig, hogy célhoz érünk. Évek óta küzdünk az elhagyott házakkal, most úgy nézett ki, megnyugtató megoldás születik. Addig is, amíg lezárul az ügy, a tartozásokat továbbra is ráterheljük az ingatlanra. Érthetetlen egyébként, hogy az osztrák örökösök ennyi év után hirtelen fontosnak érzik, hogy intézkedjenek. Eddig felénk sem néztek – mondta el a Kisalföldnek Takács Lajos, Dénesfa polgármestere.

 

Takács Lajos: ,,Nem tudunk mit tenni, várunk. Az adósságokat továbbra is ráterheljük a házra.

Takács Lajos: „Nem tudunk mit tenni, várunk. Az adósságokat továbbra is ráterheljük a házra."


Dr. Gál László, Dénesfa jegyzője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az elhunyt osztrák tulajdonosnak három örököse van, akik elmondásuk szerint végrendelettel is rendelkeznek. Azt azonban nem nyújtották be a közjegyzői hagyatékátadó eljárás során. Most jelentkeztek, emiatt állt le az árverés is.


– Ráadásul azt az értéket is kifogásolták, kevesellték a házzal kapcsolatban, amit az értékbizonyítványban határoztunk meg – tájékoztatott dr. Gál László. – Aközjegyző most újabb tárgyalást tűzött ki, melyre várja az örökösök megjelenését és a végrendelet bemutatását. Ezek után hoz végzést. Ha a jogerős hagyatékát adó végzés rendelkezésre áll, tisztázódnak a tulajdonviszonyok. 


Amennyiben ez megtörténik, a dénesfai önkormányzat az új tulajdonosokkal kerül kapcsolatba, azaz ők tartoznak már az adóhátralékokkal, bírságokkal és ellenükfolytatódik a végrehajtás. Ők persze dönthetnek úgy, hogy az árverés leállítását kérik és kifizetik az adósságot Dénesfának. Ha ezzel a megoldással nem élnek, akkor az eredményes árverés után a vételárból rendezik a tartozásokat. A dénesfai önkormányzat tehát pénzéhez jut, de ez megint idő kérdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!