Rábaköz PRINT

2017.02.03. 07:56

13 házzal építenék be a Kanászgödröt Kapuváron - A tiltakozók már 600 aláírás gyűjtöttek

Közel hatszázan tiltakoznak a kapuvári "Kanászgödörben" kialakítandó építési telkek ellen. Az otthonteremtési támogatást felvenni kívánóknak viszont telek híján másutt nincs lehetőségük az építkezésre.

Kustor Réka

„Nem adnák a Kanászgödröt" címmel már írtunk arról, hogy három utca lakói tiltakoztak a kapuvári önkormányzat építésitelek-kialakítási terve ellen. A város tizenhárom portát szán a Kanászgödörbe. A tiltakozók aláírásgyűjtésbe is kezdtek, és mostanra 588 ellenjavallat áll szemben a helyben építkezni vágyó fiatalokkal.


Kapuvár elöljárósága legutóbb úgy határozott, hogy a város tulajdonában lévő, Felsőmező és Liget utcák által határolt területen tizenhárom építési telket alakít ki. A korábban megfogalmazott aggályok továbbra is változatlanok az ellenzők részéről. Ezeket a Felsőmező utcai Vargáné Horváth Éva foglalta össze: „Kapuváron ez az egyetlen meglévő zöldterület, ami a városközponttól egy kilométerre van. Itt van az egyetlen olyan játszótér, ami mellett nincs forgalom, és az egyetlen olyan futballpálya, amit a fiatalok saját maguk gondoznak. A gyerekek zöldövezetben vannak, friss levegőt szívnak, szabadon futkározhatnak. Kapuváron csökkennek a zöldterületek, melyeket nem pótoltak" – ezek a tiltakozók érvei, nem pedig az, hogy az építésre váró épületek zavarnák a kilátásukat.


„Egy olyan városnak, ahol nincs lehetőség telekvásárlásra, építkezésre, nincs jövője. Az elmúlt évben különösen a közösségi oldal a Felsőmező utcai telekalakítások tervezetének kritikáitól volt hangos. A témában a város lakosságának véleményét befolyásolni szándékozók kezdtek aláírásgyűjtésbe" – emelte ki [namelink name="Hámori György"], Kapuvár polgármestere.

"A kiserdő megszüntetése egy pillanatra sem merült fel."

Hámori György

Elmondása szerint a városvezetők jó néhány éve sikertelenül próbálkoznak építési telkek megszerzésével: „A lakóövezetek kialakítására alkalmas területek magánkézben vannak." A tulajdonosok vagy válasz nélkül hagyták az önkormányzat megkeresését, vagy irreálisan magas árért kínálták területüket. „Ezért, illetve a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bevezetéséből eredő telekigények kielégítése érdekében döntött úgy a képviselő-testület, hogy saját területen alakít ki telkeket. Erre legkézenfekvőbb megoldás a Felsőmező utca kétoldalas beépítése, mivel gyakorlatilag ez az egy ilyen területe van az önkormányzatnak. A döntést alátámasztotta az is, hogy a közművek meglétével elfogadható áron kínálható porták alakíthatók ki, a teleknagyságok korlátozásával pedig a zöldterület is a lehető legkisebb mértékben csökken." A polgármester hangsúlyozta: a telkek kialakításával a csapadékvízrendszer is megújul, s a megmaradó teljes terület szabadidőparkká alakítására is nagy figyelmet fordítanak, amelyben egy új focipálya és a mai kor követelményeinek megfelelő játszótér is helyet kap.


A Felsőmező utca látványterve a leendő házakkal.



„A Kiserdő megszüntetése egy pillanatra sem merült fel, illetve a kieső zöldterület pótlására azonnal lépések történtek, amire a húsgyár területének megszerzése könnyebb lehetőséget biztosít. A terv a döntés meghozatala után azonnal célkeresztbe került azon családok részéről, akiknek ez a vélt vagy valós érdekeit sérti. Azonnal kampányt indítottak a lakosok megtévesztését sem nélkülöző információkkal: megszüntetik a Kiserdőt, a focipályát, meg a játszóteret. Lebetonozzák az egész Kanászgödröt. A képviselők akarnak befektetési telkeket venni. Ezzel ellentétben mi nem mentünk bele a felesleges szócsatákba, hanem jó szándékunk és igazunk tudatában a csendes, de intenzív előkészítő munkát választottuk. A látványtervek alapján ki-ki döntse el terveink helyességét" – érvelt Hámori György a tervek védelmében.

Még egy látványterv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!