Rábaköz PRINT

2016.02.15. 19:10

Mérges - Turizmus nélkül is van jövő

A '80-as, '90-es években úgy tűnt, hogy Mérges lassan elöregszik, idővel kihal a Rába-parti falucska. Aztán évekkel ezelőtt egyre több fiatal vásárolt, újított fel házat a településen.

Gülch Csaba


Tizennégy évvel ezelőtt települt le Mérgesben Balázs Vince. A rábapatonai fiatalembert egy kiadó kocsma „hívta" az alig  százlelkes faluba. Ahogy mondta: az első pillanatban megfogta a határtalan csend és a nyugalom szigete.


– Annyira, hogy vettünk egy házat és Mérgesbe költöztünk. Az első időben aggasztott, hogy elöregszik, és esetleg lassan kihal a falu, hiszen emlékszem, sok temetés volt nálunk akkor. Aztán valami szerencsés fordulat következett és egyre több fiatal települt le a községben, vásárolt olyan házakat, ahonnan az idősek kihaltak. Azt szoktam mondani, hogy jó a csend, szép a madárfütty, de a gyerekzsivajnál nincs szebb. Hála isten, ez ügyben egy ideje nincs panaszkodnivalónk – említette örömmel Balázs Vince, aki harmadik ciklus óta polgármester a Rába-parti településen.

Az elmúlt években a község valamennyi középületét, így a faluházat és a polgármesteri hivatalt is felújították.

Az elmúlt években a község valamennyi középületét, így a faluházat és a polgármesteri hivatalt is felújították.

Ennek eredményeként a korábban agonizáló falu megfiatalodott, az átlagéletkor 50–55 évre javult. Megemlítette, hogy a Mérgesbe érkezőt négy-öt olyan, évekig lakatlan, majd takarosan felújított ház fogadja, amelyek mindegyikében negyven év alattiak laknak.


– Ugyan helyben, a néhány háztáji gazdaság kivételével nincs munkalehetőség, de a mai világban kocsival nincsenek távolságok. Így minden gond nélkül negyedóra alatt el lehet jutni Győrbe, ahová sokan járnak dolgozni, vagy jó fél óra alatt Lébénybe, ahol szintén többen kaptak munkát.


Balázs Vince elmondta, hogy az elmúlt években arra törekedett a testület, hogy középületeiket, a faluházat, a községházát felújítsák. Emellett az evangélikus gyülekezet jóvoltából a templom is megújult. A polgármester vallja: nem mindegy, hogy milyen látvány fogadja a községbe érkezőket.


– A falu adottságainál fogva lehetőségek rejlenének a turizmusban, de nehéz összehozni a vendéglátás technikai részleteit azoknál, akik nem egy délutánt, hanem kirándulásokkal egybekötve, több napot töltenének itt. Gondot jelentene az étkeztetés, a szállás, a tisztálkodás vagy akár a kerékpárok, csónakok tárolása, szállítása. Erre egy külön ember kellene, amire pedig az önkormányzatnak sem anyagi, sem személyi lehetősége nincs. Ennek ellenére csalogatónak a Rába-hídnál alakítottunk ki egy kulturált pihenőhelyet. Lehet, hogy egyszer majd adódik rá forrás, de ennek ellenére büszkén mondhatom, hogy Mérgesnek a turizmus nélkül is van jövője.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!