Rábaköz PRINT

2015.08.25. 11:58

Szeptember 9-én átadják a csornai elkerülőt - A város fellélegzik, Demjén Rózsival ünnepel

Szeptember 9-én fellélegzik a város: átadják a csornai elkerülő út első szakaszát. A fejlesztéssel az észak–déli teherforgalomtól szabadul meg a település.

Cs. Kovács Attila


Számokkal érzékeltetve: a belvároson naponta áthajtó mintegy 25 ezer jármű kétharmada a 86-os főúton érkezik és távozik.

E sorok írójával együtt sok száz, a főútvonal mellett élő csornai tudja, mit jelent távirányítóval a kézben tévét nézni. Amikor érkezik a kamionhad, hangosítás, ha csendesednek kicsit, lehet halkítani. És ez csak egy aprónak tűnő kellemetlenség a hatalmas forgalom okozta gondok közül.

Óriási jelentőségű beruházás

Nos, az áldatlan állapot szeptember 9-én megszűnik. A csornaiak naplójába minden bizonnyal nagybetűkkel kerül be ez a nap, az az óra és perc, amikor az első kamion a termálfürdőnél vagy Szilsárkánynál felhajt az elkerülőre. A település élhetőségének szempontjából tényleg óriási jelentőségű ez a beruházás.

Az elkerülőn az „első kapavágást" 2013 szeptemberében végezték el. A szakasz 12,5 kilométeres és 30 milliárd forintba került. Északi irányból a termálfürdőnél, délről Szilsárkány után lehet majd fel-, illetve lehajtani az autóútra. Az építkezés előtt összesen másfél millió négyzetméternyi területet sajátított ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., ami 500 tulajdonos birtokát érintette. A szakaszon „szezonban", azaz a legnagyobb munkák idején 200 ember dolgozott, 120 teherautó szállította az építőanyagot. Készült négy felüljáró is. Többek között a hegyeshalmi vasút felett és Dörnél, valamint a Csorna–Pápa vasútvonalon átívelve. A kivitelezés során „megemelték" a Barbacs–Csorna összekötő utat, azaz már az elkerülő út felett lehet Barbacsra eljutni. Világvárosi léptékű körforgalmak, felüljárórendszerek nőttek ki a földből az építkezés nyomán.

Aki nem töltött el legalább egy éjszakát ilyen körülmények között, nem is tudja, mit jelent a kamionok közelségében élni, mondja Bognár Miklósné.

Aki nem töltött el legalább egy éjszakát ilyen körülmények között, nem is tudja, mit jelent a kamionok közelségében élni, mondja Bognár Miklósné.

Nagyszabású bulival ünnepelnek

A csornai önkormányzat nagyszabású bulival teszi emlékezetessé az útátadást szeptember 12-én. A belvárosban zárják le a 85-ös és 86-os főutak közös szakaszát a két körforgalom között. A városháza által kiadott közlemény szerint ingyenes programokkal szólítanak meg minden korosztályt. A Városi Művelődési Központ mellett például délután két óra és este hat között gyermekprogramok lesznek. Többek között kosaras körhinta, légvár, motoros bemutató, arcfestés, csillámtetoválás, dupla csúszdás ugrálóvár, trambulin, fajátékok, babaszőnyeg várja a legkisebbeket. A Soproni úton felállított nagyszínpadon délután két órától könnyűzenei koncertek gondoskodnak a jó hangulatról. A fellépők között lesznek Karsai Klára és Elek Zsolt operetténekesek, a Jolly Joker együttes, a csornai Romungro Gipsy Band, valamint a Frank Cafka zenekarok is. Az este szuperprodukciója a szintén ingyenes Kowalsky meg a Vega, majd azt követően Demjén Ferenc élő nagykoncertje lesz.
Szeptember 9-én az M85-ös út Csorna– Győr szakaszának még hiányzó, Csornától Kónyig tartó részét is átadják a forgalomnak.

Bűz, por, zaj

Bognár Miklósné 1983 óta lakik a Soproni úton, azaz a 85-ös és 86-os közös belvárosi szakasza mellett. Alig várta már, hogy elkészüljön az elkerülő és teraszukon normális hangerővel lehessen beszélgetni.

– Szinte elviselhetetlen az a helyzet, amit a kamionok teremtettek. A kétezres évek elejétől egyre több jármű ment el a házunk előtt. Szellőztetni képtelenség a bűz és a por miatt. Beszélgetni csak kiabálva lehet. Hogy mit csinálok majd szeptember kilencedikén? Kiülök a teraszra, és hallgatom a csöndet és élvezem a nyugalmat. Aki nem töltött el ilyen körülmények között legalább egy éjszakát, nem is tudja talán, miről beszélek – fogalmazott Bognár Miklósné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!