Rábaköz PRINT

2015.05.06. 11:20

Szociális ágazat - Nagy bajban a házi segítség

Áldatlan és hálátlan munkakörülmények és mindehhez arcpirítóan kevés bér. A szociális ágazat vidéken is elvesztette a vonzását. Sok a távozó, újak alig jelentkeznek.

Turbók Attila


Alig találni embert a vidéki szociális ágazatban. A megalázóan kevés bér mellett áldatlan és hálátlan munkakörülményekkel szembesül a dolgozó.

– Gondok vannak a szakellátással – jelentette ki a beledi képviselő-testület legutóbbi ülésén Odoricsné Buthi Krisztina, a helyi Egyesített Szociális Központ (ESZK) vezetője. Mellbevágó az adat, a szociális ellátásból egy év alatt 12 dolgozójuk távozott. Területükön volt olyan település, ahol hónapokig nem találtak embert a házi gondozásra. Amúgy ez utóbbiból a legerőteljesebb az elvándorlás. Esetenként családi perpatvarok közepette a betegek pénzét, gyógyszereit és bizalmát kell kezelni.

Beledi szociális intézmény: Ők még kitartanak a gondozásban, ápolásban, noha terheik egyre növekednek.

Beledi szociális intézmény: Ők még kitartanak a gondozásban, ápolásban, noha terheik egyre növekednek.
– Egy szociális gondozó középfokú végzettséggel a közalkalmazotti minimálbért kapja. Ez nettó hetvenöt-nyolcvanezer forint körüli. A diplomásoknak ehhez bruttó négy-ötezer forint, háromévenkénti emelés jár – mondta az ESZK vezetője. Utóbbi kiegészítésre a középfokú végzettségűeknek esélyük sincs.

– A szakfőiskolák konganak az ürességtől, ennyi pénzért felsőfokú tanulmányokat nem vállal senki – tette hozzá Odoricsné Krisztina. Hangsúlyozta, a béreket nem tudják minőségi pótlékkal kiegészíteni, az étkezési jegyeket a beledi önkormányzat jóindulatából kapják. A béremelést évek óta ígérgetik. Tavaly volt is némi pótlék, a diplomások esetében bruttó tízezer forint.

Odoricsné szerint ha ez nem lenne elég, még a hazai jogszabályi környezet is rátesz egy lapáttal. – A családi viták, veszélyeztetett gyermekek esetében kollégáimat nem védik kidolgozott jogszabályok. Sokszor csak saját belátásukra, intelligenciájukra hagyatkozhatnak egy-egy súlyosabb probléma megoldásánál. Mindehhez még az osztrák munkaerőpiac elszívó hatásával is meg kellene küzdenünk. Ám eszköztelenek vagyunk – fogalmazott Odoricsné Buthi Krisztina.

Kollégája mondandóját megerősítette a legutóbb a kapuvári képviselők előtt Garabné Gulyás Mária, a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ vezetője is. A kapuvári intézményben csak idén három gondozó van hosszabb táppénzen, ketten pedig felmondtak. Kapuváron öt év alatt tizennyolcan tettek ugyanígy.

– 2013-ban például hatan hagyták el az alacsony bér miatt az intézményt – tette hozzá Garabné.

– Ma verejtékezve, de még megoldjuk a házi gondozást, ám már várólisták vannak – fogalmazott az intézményvezető, kiemelve: az öt évvel ezelőtti nyitáskor egy családgondozói helyre húsz jelentkezőjük volt. Ma egy vezetői helyre is csak egy van, az sem szakirányú végzettségű.

– A házi segítségnyújtás bajban van. Jelenleg négy munkatárs hiányzik csak a mi területünkről. Egyelőre nem is látom a kiutat ebből a helyzetből – mondta Garabné Gulyás Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!