Rábaköz PRINT

2014.04.18. 11:58

Egymillión huzakodik a szolgáltató és a falu

Több mint egymilliós áramszámlát kapott a kisbaboti önkormányzat.

Turbók Attila - Kisalföld napilap


Több mint egymillió forintos számlát küldött az áramszolgáltató a kisbaboti önkormányzatnak. Barcza Tibor polgármester szerint a számla egy több mint harminc hónapról szóló elszámolás.

– A községháza rendesen, minden hónapban befizette a szolgáltatónak az áramfogyasztás ellenértékét a közvilágításért, mire megkaptuk az elszámoló számlát a 2011. júniustól 2013. decemberig szóló időszakra – mondta lapunknak a polgármester. Kiemelte, az említett hónapokban nem hogy eleget fizettek, még visszatérítésként 60 ezer forintot is kaptak.

– Az első, hogy a szolgáltató harminc hónapig le sem olvasta a mérőórákat. Másodszor, ha pedig leolvasták és úgy látták, hogy nem elég a havi befizetett összeg, miért nem szóltak, hogy fizessünk minden hónapban többet. Ismétlem, semmi ilyenről nem volt szó, sőt, még mi kaptunk vissza hatvanezret – ismertette a szövevényes ügy részleteit a kisbaboti vezető.

Barcza Tibor: Az egymilliós számla súlyosan terheli a kisközség költségvetését.

Barcza Tibor: Az egymilliós számla súlyosan terheli a kisközség költségvetését.

A községháza ez év elején reklamációt küldött az elszámoló számla miatt. Ehhez mellékelték a befizetési bizonylatokat, valamint a visszatérítésről szóló papírokat is. Mindezek ellenére február közepén újabb felszólítást kaptak az említett egymilliós összeg kifizetésére.

– Némi telefonálás után február végén leállították a pénz behajtását azzal a szándékkal, hogy utánanéznek a falu áramfogyasztásának – mondta a polgármester. Későbbi telefonokra aztán kiderült, hogy a tértivevénnyel feladott reklamációt nem találják az áramszolgáltató munkatársai. – Többszöri (csak ebben a hónapban ötszöri) telefonálásra kaptunk egy ajánlatot, hogy három hétig még nem kötik ki a világítást a faluban, mi pedig küldjük el újra az elszámoló papírokat és a befizetések fénymásolatát. Ezt meg is tettük – tette hozzá Barcza Tibor.

A háromhetes moratórium és az újra beküldött elszámolás ellenére két hétre rá újabb felszólítást kaptak, amit már behajtási és kikapcsolási szándékkal is társított az E.ON. Barcza Tibor polgármester hangsúlyozta, úgy érzi, hiába a levelezés és a telefonálás, az áramszolgáltató egyik keze nem tudja, mit is ígér, vagy mit is csinál a másik.

– A pénzt nem tudjuk és igazán nem is szeretnénk kifizetni, hiszen az elmúlt években is jóhiszeműen jártunk el – jelentette ki a kisbaboti polgármester.

Egyházi Nikoletta, az E.ON áramszolgáltató szóvivője megkeresésünkre nyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben az áll, hogy az önkormányzat közvilágítási számlázásának felülvizsgálata jelenleg folyamatban van.

„A vizsgálatot követően a szükséges számlakorrekciókat elvégezzük, melyről az önkormányzatot természetesen írásban fogjuk részletesen tájékoztatni. A vizsgálat idejére az 1.077.227 forintos számlát a felszólítási és behajtási eljárásunk alól természetesen felfüggesztjük. Az okozott kellemetlenségért ezúton is elnézést kérünk" – írta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!