Hallgassa élőben!

Város tele meglepetésekkel: 10 + 1 tipp Zalaegerszegen

A zalaegerszegiek már tudják, hogy városuk minden nap rejteget valami érdekeset, valami különlegeset. Ami ott élmény nekik, az élmény lehet a városba érkezőknek is. Most adunk 10 +1 tippet, miért nem érdemes Zalaegerszeget lehagyni a bakancslistáról.

1. Múzeumi legek Zalaegerszegen

Tudtad, hogy a Göcseji Falumúzeum egyfajta esszenciája Göcsejnek, az ország egyik legarchaikusabb tájegyeségének? A meseszerű skanzen hazánk legelső szabadtéri néprajzi múzeuma, de abból a szempontból is kuriózum, hogy egy vízimalom köré, valamint vízpart közelében épült fel. Ha tréfásan akarunk fogalmazni, azt mondhatnánk, hogy a falumúzeumot receptre kellene felírni. Szomszédságában találjuk a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumot, mely szintén „dobogós” intézmény: hazánk második legnagyobb technikai-műszaki múzeumaként, továbbá Európa második legjelentősebb olajipari múzeumaként ismerjük. Aki a világ legkisebb türelemüvegét keresi, itt megtalálja azt is!

2. Lazulás a Gébárti-fürdőkomplexumban

Tudtad, hogy Zalaegerszeg legnagyobb tava, a Gébárti-tó, valamint annak parkosított környezete egyedülálló kínálattal jelentkezik hazánkban? A város turisztikai motorját is jelentő, gyönyörű területen nem kevesebb, mint négy fürdő található: csúszdákkal teli aquapark, kényeztető pihenést ajánló termálfürdő, retró hangulatot idéző tóstrand, továbbá a négylábú kedvencek számára kiépített kutyastrand. Gébárton lubickolni és lazulni egyaránt érdemes!

3. Toronyból magasan a legjobb!

Tudtad, hogy mindössze négy látogatható TV-torony van Magyarországon, s ebből az egyik Zalaegerszegen várja a látogatókat? Ha szeretnéd a magasból körbeölelni a várost, a dimbes-dombos zalai vidéket vagy a göcseji tájegység egy szeletét – megteheted a körpanorámás kávézóból és a kilátóból is. A TV-torony mára Zalaegerszeg egyik szimbólumává vált, az építészet és a természet összefonódásának egyfajta jelképévé. Barátkozzunk bátran a műszaki objektummal és a fenséges panorámával!

4. Földönjáró toronyóra – egyedülálló ritkaság a belvárosban

Tudtad, hogy Zalaegerszeg szívében olyan kuriózumra lelsz, melynek az egész világon nincsen párja? A Földönjáró toronyóra nem más, mint egy 250 éves óraszerkezet (a Mária Magdolna templom korabeli toronyórája), melyet a talajhoz rögzítve tekinthetünk meg működés közben egy üvegkalitkában. A sors fintora, hogy a szerkezetet nem tudják mivel összehasonlítani a Földön, így nem tudják besorolni a Guinness Rekordok Könyvébe. Szenzációs, ahogy az időmérést még megfoghatóbbá tették az alkotók, hiszen az üvegépítmény tetején Mária szobra 60 perc alatt tesz meg egy teljes kört.

5. Hagyományőrzés a Gébárti-tó partján

Tudtad, hogy a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház az egyetlen ilyen jellegű, egész éven át nyitva tartó intézmény, mely kimondottan alkotóháznak épült? Erről regélnek a berendezési tárgyak is, azok a szőttesek, bútorok, használati eszközök, melyeket a ház voltaképpeni felépítői, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjai alkottak. A néprajzi gyűjtemény páratlan, ám a kibővített házban igazi különlegességbe, egy honfoglalás kori nemez jurtába is bekukkanthatunk. Időutazás a kézművesek házában? Lehetséges!

6. A természet jól áll a városnak

Tudtad, hogy Zalaegerszeget déli és keleti oldalról összefüggő, nagy rengetegek határolják? Ez az információ szépen rímel arra tényre, miszerint Zalát az ország egyik legerdősültebb megyéjeként tartják nyilván. A természeti lehetőségek szinte kimeríthetetlenek a megye szívében: arborétum, tanösvények, horhosok és erdei túraútvonalak várják a bakancsos és kerékpáros turistákat. Aktív időtöltés Zalaegerszegen? Csak győzzük energiával!

7. Régimódi és meghökkentő történetek nyomában

Tudtad, hogy Zalaegerszeg múltja telis-tele van elképesztő, szenzációs, pikáns, olykor hátborzongató történetekkel? Nyáron feltárulnak a megyeszékhely titkai a Tourinform iroda több időpontban meghirdetett, garantált várostörténeti sétáin. A szavak helyett (előtt) azonban beszéljenek a számok! 5 téma, 11 séta, 161 történet, 19.499 lépés, 774 évnyi történelem, 350 perc kaland. Vagyis: 100 % élmény, 100 % Zalaegerszeg.

8. Mindszenty József öröksége

Tudtad, hogy Magyarország utolsó hercegprímása, Mindszenty József Zalaegerszegen volt apátplébános 25 éven keresztül? A zalai megyeszékhely sokat köszönhet a diktatúrák idején meghurcolt, világszerte ismert bíborosnak. Nem is csodálkozhatunk, hogy nevét tér, kert, iskola, templom, ifjúsági ház egyaránt viseli a városban. Alakját háromszor is szoborba öntötték, érdemes felkeresni mindegyiket: útközben felfedezhetjük azokat a házakat, melyek építése, átalakítása Mindszentyhez kötődik. Időutazás ez a javából, el nem feledett korokba!

9. Zalai ízek, amiért érdemes útra kelni

Tudtad, hogy kevés olyan karakteres konyha van, mint a zalai, mely megőrizte tradicionális ízeit és ételeit? A megye éttermeiben megkóstolhatunk olyan eledeleket, mint például a dödölle, a prósza vagy a tökös-mákos rétes. Érdemes felkeresni a városi piacot és a vásárcsarnokot is, ahol a finomságok mellett helyi termelők egyéb termékei is megvásárolhatók. A kereskedők majd minden nap kínálják portrékáikat, ám kedden, pénteken és szombaton, vagyis a nagypiaci napokon csak úgy nyüzsög a vásár. Vasárnaponként pedig a bolhapiac kínálatában bukkanhatunk kincsekre.

10. Extra, de nem extrém élmények

Tudtad, hogy a hagyományos kirándulások mellett kalandosabbak, mondhatni „extrémebbek” is elérhetők Zalaegerszegen? Akinek kedve szottyan, jégcsarnokban korizhat; aki a paintballt kedveli, hódolhat a szenvedélyének. Ám még koránt sincs vége az élményeknek, hiszen a városban hőlégballonozás, sárkányrepülés, rollerkölcsönzés is lehetséges. Bátorságpróba Zalaegerszegen? Naná, jöhet!

+ 1. Nyomozás a belvárosban Zalaegerszeg titkai után

Tudtad, hogy Zalaegerszeg legfontosabb belvárosi nevezetességeit nyomozva-játszva is felfedezheted? Ha kipróbálod a Tourinform iroda szabadulós játékok mintájára készített élményjátékait, a kaland biztosan garantált! Mind „A szobor titka”, mind pedig az „Állati nyomozás” című játék háttérsztorija valós zalaegerszegi történeten alapul – a program végén pedig valódi „helytörténeti” nyomozó válik belőled! Egy jótanács: bátran keress-kutass, ügyesen számolj-írj, használd az agytekervényedet, nézz fel a homlokzatokra – figyelj meg mindent! A megoldás ott van a szemed előtt!

(X)

Három embert találtak holtan a lengyel-fehérorosz határ közelében
A lengyel hatóságok vasárnap rekordszámú, 324 határsértési kísérletet jegyeztek fel.
Összeütközött két autó Győrben, egy embert a tűzoltók segítségével emeltek ki a kocsiból
Felavatták Hollandia első holokauszt emlékművét
Az emlékművön a koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint 102 ezer áldozat neve szerepel.
Fertőd-Eszterháza – A XIV. Haydn-vonósnégyes-fesztivál hétvégéjét tartották
Idén is maradandó élményt adott a műfajteremtő Joseph Haydn öröksége előtt tisztelgő hagyományos rendezvénysorozat a fertődi Esterházy-kastély egyedi atmoszférájú marionettszínházában.
Gyász
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem, amit a szívünkben hordunk némán, csendesen! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, dédim, anyósom, testvérünk és rokonunk, TAKÁCS GÉZÁNÉ szül. Nagy Margit életének 89. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 15 órakor lesz az ásványrárói (rárói) temetőben. 14.15 órakor engesztelő szentmisét a rárói katolikus templomban tartunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA ANDRÁS GYÖRGYNÉ (szeretett Pannink a Kertvárosi Gazdaboltból) életének 74. évében elhunyt. Búcsúztatója 2021. szeptember 25-én, szombaton 14 órakor lesz a soproni Karmelita-temmplomban. Gyászoló szerettei
„Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága gyermekünk, testvérem, sógornőm, nagynéném és rokonunk, VIZLER ÉVA csornai lakos életének 52. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 23-án 17 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„A világ szegényebb lett egy tiszta szívű édesanyával, testvérrel, társsal, családtaggal. Szívünk világa őriz. Nyugodj békében.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy WEISZ ZSUZSANNA 54 éves korában csendesen elhunyt. Temetése szeptember 22-én, szerdán 15 órakor lesz a mosoni temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk KOCSIS JÁNOS (1948-2011) halálának 10. évfordulóján. Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak, árnyak, álmok, évek... Gyászoló család
,,Ha majd rátérünk mi erre az útra, megyünk hozzád, s találkozunk újra. Hiába omlik rád a sír komor göröngye, emléked itt marad szeretteid szívében. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, apósom, testvérem és rokonunk, BAKACS ÁRPÁD életének 58. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. szeptember 22-én, szerdán 15 órakor lesz a mórichidai evangélikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Megpihenni tértél, fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. Hiányod elviselni nagyon nehéz, míg élünk, megtart szívünkben az emlékezés. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk és rokonunk, BÁNSZKI TIBOR életének 71. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 15 órakor lesz szentmisével egybekötve a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Lecsukott szemmel még látjuk a lelkét, ki mellettünk ül és nékünk mesél. Nem maradt utánad más, csak az emlék, örökké szeretünk, bárhol legyél. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, apósom és rokonunk, CSILLAG ZOLTÁN rábacsécsényi lakos életének 80. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. szeptember 22-én 15 órakor lesz a rábacsécsényi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Most küzdelmed véget ért, az Isten szólít el, de a szeretet nem hal meg, mindig velünk leszel. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DOBROVICS IMRE 79 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szeptember 22-én, szerdán 15 órakor lesz a hédervári temetőben. Az engesztelő szentmisére 14.30 órakor kerül sor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Csillag voltál, mert szívből szerettél, s mi is úgy szerettünk, ahogy csak lehet. Elmentél tőlünk, mint a lenyugvó nap, de szívünkben élsz és örökre ott is maradsz.” Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyám, menyem, sógornőnk, kollégánk, rokonunk és barátunk, EISENKOLB KATALIN a Csigabiga magánóvoda vezetője 48 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. szeptember 22-én 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi temető régi ravatalozójában. Előtte engesztelő szentmise 13 órakor lesz a Kálvária úti Kamillus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Küzdöttél, de már nem lehet, Csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk, KOTRICS OTTÓNÉ szül. Tóth Margit életének 87. évében elhunyt. Hamvait a győrszentiváni régi temetőben szeptember 24-én, pénteken 15 órakor helyezzük örök nyugalomra. Gyászmise a szertartás után a helyi katolikus templomban. Köszönjük mindenkinek, aki utolsó útjára egy szál virággal elkíséri, és gyászunkban osztozik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. (Juhász Gyula) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik tisztelték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérem és rokonunk, KOVÁCS JÓZSEF ács, himodi születésű, soproni lakos 2021. szeptember 14-én, életének 84. évében örökre megpihent. Szeretett halottunkat a 2021. szeptember 24-én 14 órakor kezdődő szentmisét követően a soproni Szent György-templom urnatemetőjében helyezzük végső nyugalomra. Kérjük, hogy halottunktól egy szál virággal búcsúzzanak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Te a jóságodat két marékkal szórtad, önzetlenül adtál jónak és rossznak. Mindig egy célod volt, a családért élni, ezt a halál tudta csak széttépni. Oly szomorú Nélküled élni, Téged mindenütt hiába keresni. Téged várni, ki nem jön többé, szeretni fogunk mindörökké.” Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérem, apósunk, sógorunk, keresztapánk és rokonunk, NÉMETH JÓZSEF életének 72. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án 13 órakor lesz a kisbaboti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt, megpihent a két kéz, amely mindig csak adott, soha semmit nem kért és el nem fogadott. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, dédim, anyósunk és rokonunk, SÁGHEGYI JÓZSEFNÉ szül. Mikiri Valéria (Babi) életének 81. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. szeptember 22-én, szerdán 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Engesztelő szentmise 14 órakor lesz a Szent Kamillus-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁRKÖZI KÁROLY életének 82. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 11 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család