Kampányok helyett: a dolgozók megbecsülésének szemléletté kell válnia

2020.02.22. 08:00

A legjobb munkáltatók között a Dana

Közvetlen és gyors kommunikáció a dolgozókkal, fejlődési lehetőség, közösségi programok – ezeket a szempontokat is vizsgálta az a minősítési rendszer, amelynek eredményeként a Dana Hungary Kft. elnyerte a Top Employer 2020 címet.

A versenyképes bérezés az alap, ezen kívül a munkakörnyezet is sokat nyom a latban.

Fotó: anre media

A vállalat a közelmúltban vette át Hollandiában, Amszterdamban a rangos Top Employer Hungary 2020 nemzetközi munkáltatói díjat. A nemzetközi felmérés a világ 118 országában kutatja a legelkötelezettebb munkáltatókat, melyek tevékenységükkel a munkavállalók világára és az egész társadalomra pozitív hatást gyakorolnak. A résztvevő vállalatoknak egy több hónapos minősítési folyamat során 600 gyakorlati példán keresztül, 10 témakörön át – mint például karriertervezés, képzésfejlesztés és vállalati kultúra – kell bizonyítani sikeres működésüket.

A Top Employer 2020 elismerést a Dana Hungary Kft. vezetői vették át.

Átfogó szemléletnek kell lennie

A működésének 15 éves évfordulóját ünneplő Dana Hungary nem kis erőfeszítéseket tett, hogy bekerüljön a legjobb munkáltatókat tömörítő „zártkörű klubba”. Mindezt úgy, hogy az elmúlt három és fél évben megduplázta a dolgozói létszámot – 500-ról 1000 főre –, és új gyárat is épített a győri ipari parkban.

A cím elnyeréséhez nem elég néhány kampányszerű megmozdulás: valódi elkötelezettséget kell felmutatni a dolgozók iránt, olyat, amely meghatározza a vállalati kultúrát és jelen van a mindennapokban. Nagy Mihály, a Dana Hungary HR igazgatója a közvetlen kommunikációt hozta fel elsőként.

– A gyárigazgatók például nem megközelíthetetlenek, hanem elérhető vezetők, akik hetente lehetőséget biztosítanak arra, hogy bármelyik munkatárs közvetlenül felkereshesse őket és beszélgessen az őket érintő témákról, jelezhesse az észrevételeit. Ilyenkor a gyakorlati kérdéseken túl rendszeresen felvetődnek olyan ötletek, amelyek mellé a cég vezetése gyakran odaáll. Így merült fel többek között az is, hogy a cég dolgozói egészségmegőrzési programjában támogathatnánk a futóversenyeken történő indulást, s a következő nagy megmérettetésen már rajthoz is állt egy 25 fős danás csapat. Köztük több vezető is, aki együtt versenyzett a beosztottjaival; ez azért is fontos, mert a minősítés során azt is vizsgálták, mennyire vesz részt maga a vezetőség a programokban – mondta Nagy Mihály.

A hasonló intézkedések komoly hozadéka, hogy közösséget építenek, és csökkentik a multikkal szemben gyakran felhozott személytelenséget és szigorú hierarchiát. „A nyílt és közvetlen kommunikáció, az odafigyelés érezteti a dolgozókkal, hogy megbecsüljük őket és számít a véleményük, ami növeli az elkötelezettségüket és motiválja őket”, vallja a HR-vezető.

A versenyképes bérezés az alap, ezen kívül a munkakörnyezet is sokat nyom a latban.

A közösség és a fejlődés megtartó erő

A vállalat egyébként is támogatja a dolgozói kezdeményezéseket és a közösségi programokat, minden hónapra jut egy akció, társadalmi megmozdulás. Szerveztek már főzőnapot, jótékonysági gyűjtést, ebben a hónapban pedig álarcos jégkarnevál hozza közelebb egymáshoz az embereket. Minden évben nagy hangsúlyt kap a munkatársak egészséges életmódjának támogatása, az idei, több hónapos programban például egészségfelmérés, életmód- és táplálkozási tanácsadás segíti a danásokat.

A HR-vezető tapasztalatai szerint a hasonló programok sokat számítanak, ha a dolgozók elégedettségéről van szó, legyen szó új kollégák toborzásáról vagy éppen a régiek megtartásáról. „A versenyképes fizetés ma már az alap, ezen felül sokat nyom a latban a szociális és munkakörnyezet, a vállalati kultúra, és persze a fejlődési lehetőség. Az utóbbi nálunk kiemelten fontos, részben ennek köszönhető, hogy bár a térség munkaerőhiányát mi is érezzük, korántsem küzdünk vele annyira, mint sok más vállalat”, mondja Nagy Mihály.

A danás karrierlehetőségre mi sem jobb példa, mint hogy a vállalat négy győri gyára között teljes az átjárhatóság. Az új gyáruk dolgozóinak közel 15%-a például a meglévő gárdából került ki – ez nagyon magas arány –, ami sokaknak jelentett szakmai előrelépést.

Komoly lehetőséget és megtartó erőt jelent a vállalaton belüli külföldi munkalehetőség is. Tavaly közel negyven danás dolgozó próbálhatta ki magát a vállalat németországi, hollandiai és belgiumi gyáraiban, akiknek közel fele a 3-12 hónapos tapasztalatszerzést követően magasabb pozícióban térhetett vissza Győrbe.

Nemcsak díj, visszajelzés is

A Top Employer minősítés nemcsak az elismerést hozta meg a Danának, hanem részletes visszajelzést is adott arról, melyek a cég erősségei, és mely területeken tud még fejlődni. „Ez egy fejlődési folyamat. Az újabb cél a vállalaton belüli adminisztráció további egyszerűsítése és a minél szélesebb körű digitalizáció. Így például a bérjegyzékhez elektronikus formában, pillanatok alatt hozzáférhetnek majd a dolgozók, s a belső igényléseket is digitális formában adhatják le”, mondta Nagy Mihály.

„Az elmúlt három évben nagyon jelentős beruházásokat és innovatív technológiák bevezetését hajtottunk végre, aminek köszönhetően munkatársi létszámunkat megkétszereztük, és mindezeknek köszönhetően a tavalyi évben Magyarország 150 legnagyobb árbevételű vállalatai közé léptünk elő. Ez az eredmény a magasan képzett, nemzetközileg elismert és elkötelezett kollégáink közös munkájának eredményeként jött létre. Biztos vagyok benne, hogy ezzel a lelkesedéssel és szakmai tudással sok hasonló sikert érünk még el a jövőben”, mondta a díjátadás után Charles Wassen, a vállalat ügyvezető igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában