Támogatott tartalom

2024.01.26. 07:55

Pontszámító kalkulátorral segítenek

Miért mennyi pluszpont kapható az idei felvételin a győri Széchenyi István Egyetemen? – erre a kérdésre kaphatnak egyszerűen és gyorsan választ azok, akik használják az intézmény pontszámító kalkulátorát.

A Széchenyi István Egyetem pontszámító kalkulátora egyszerűen és gyorsan használható.

Fotó: Adorján András

A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet módosítása jelentős változásokat hozott az egyetemek életében: az elérhető 500-ból 400 pont ugyan továbbra is a középiskolai tantárgyak és az érettségi eredményeitől függ, de 100 pont sorsáról a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben dönthetnek. Az új szabályokkal elsőként az idei felvételi eljárásban részt vevők találkozhatnak. 

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese elmondta: a Széchenyi István Egyetem célja, hogy minél több fiatalnak nyújtson magas színvonalú képzéseket, és juttassa őket a munkaerőpiacon rendkívül értékes – az átlagosnál gyorsabb elhelyezkedést, magasabb jövedelmet lehetővé tevő – diplomához. Hozzátette: az intézmény szakjain nem határoztak meg minimumpontot, viszont a felvehető fiatalok számának korlátja miatt a jelentkezőknek mindenképpen érdemes arra törekedniük, hogy minél több intézményi pluszpontot szerezzenek, mert ez a bekerülés esélyét nagymértékben növeli. 

„Egyetemünk csak néhány szakon – így a jogász osztatlan képzésen, az építészmérnök alap- és osztatlan képzésen, az építőmérnök, a közlekedésmérnök és a programtervező informatikus alapképzésen – írta elő kötelezően az emelt szintű érettségit, de a jelentkezőket arra ösztönözzük, hogy legalább egy emelt szintű érettségivel és egy középfokú nyelvvizsgával adják be a jelentkezésüket. A nyelvvizsga a pluszpontok mellett azért is lényeges, mert így könnyebb teljesíteni a képzésekbe épített idegen nyelvi követelményeket. A nyelvtudás egyre fontosabb, hogy a hallgatók megfeleljenek a szakmai kihívásoknak mind az egyetemen, mind későbbi karrierjük során. Ehhez természetesen felkészítést ad intézményünk, de előnyös, ha valaki már jó nyelvi alappal rendelkezik” – fogalmazott az elnökhelyettes. 

Oláh Gréta, az intézmény pályaorientációs szakreferense kifejtette: a felsőfokú és a középfokú komplex nyelvvizsga 50, illetve 36 pontot ér, illetve már alapfokú nyelvvizsgára is plusz 16 pont jár, kifejezve a nyelvtudás fontosságát. Több nyelvvizsgáért is adható egyszerre többletpont, sőt abban az esetben is jár a nyelvvizsgáért intézményi pont, ha például csak a szóbeli vizsga van meg. Hozzátette: a jelentkező vizsgatárgyanként 50 pontra jogosult, ha az érettségi pontok szempontjából választható tárgyból, míg 30 pontra, ha nem választható tárgyból tesz emelt szintű érettségit legalább 45 százalékos eredménnyel. 

Oláh Gréta, a Széchenyi István Egyetem pályaorientációs szakreferense szerint nagy segítséget jelent a felvételizőknek a pontszámító kalkulátor.
Fotó: Adorján András

A Széchenyi István Egyetem emellett pluszpontokkal honorálja a kimagasló szakmai vagy sportteljesítményeket, így például a szakmai végzettséget, az OKJ-s képesítést, a Tudományos Diákköri Konferencián, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, illetve az ezeken kívüli rangos tanulmányi versenyeken való sikeres szereplést, illetve több szakon a munkahelyen szerzett releváns szakmai tapasztalatot. Sokak számára jelent lehetőséget az is, hogy az intézmény az „Út a felsőoktatásba” programja keretében előkészítő kurzusokat hirdetett a szakmailag elhivatott, motivált diákok számára, hogy felkészüljenek az egyetemi kihívásokra. Ezek elvégzésével – teljesítménytől függően – maximum 80 intézményi pont szerezhető. 

Az egyetem a felvételiző diákoknak azzal is segítséget nyújt, hogy pontszámító kalkulátort készített, amely a https://karrier.sze.hu/felveteli_pontszamitas/ címen érhető el. Itt a vágyott szak kiválasztása után könnyen és átláthatóan megtudható, hogy a középiskolai tantárgyak és az érettségi eredményeire hány pont kapható, miként az is, hogy emellett mire mennyi intézményi többletpont jár. Az egyes szakokkal kapcsolatban sok információt nyújt afelveteli.sze.hu oldal is. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában