Támogatott tartalom

2023.05.10. 00:17

Ünnepeljük együtt a csatlakozást!

Az Európai Unió alapvető értékeit, a békét, az egységet és a szolidaritást ünnepeljük az Európa-napon, amelyet Győrben május 11-én, csütörtökön rendeznek meg a volt Megye­háza előtti téren. A színes programokkal Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásának 19. évfordulójára is emlékezünk.

kisalfold.hu

Fotók: Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzat

  • „A mai fiatalok el sem tudják képzelni, mekkora vívmány, hogy szabadon utazhatnak külföldre”.

A Győrben több mint tíz éve megrendezésre kerülő Európa-nap minden évben rengeteg embert mozgat meg; várhatóan idén sem lesz ez másképp, amiről színes programok gondoskodnak. Idén az ország 14 városában rendezik meg, Szombathelytől Szekszárdig.

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett a rendezvényeken a Europe Direct-irodák munkatársai tájékoztatást adnak az EU-val kapcsolatos témákról is, legyen szó oktatásról, munkavállalásról vagy utazásról.

 

Az Európa-nap ugyanolyan szimbóluma az Európai Uniónak, mint például az EU-s himnusz vagy zászló, árulta el dr. Lakatosné dr. Novák Éva, a programot szervező vármegyei önkormányzat Europe Direct-irodájának vezetője. A rendezvényen minden évben egy-egy fő tematika áll a fókuszban; volt, hogy a vasút, máskor a kulturális örökség volt a téma.

Idén a biztonságos közlekedés lesz a fő vezérfonal, aminek aktualitását az Európai Unió egyik fontos célkitűzése adja. 2030-ra ugyanis a jelenlegi felére, 2050-re pedig nullára szeretné csökkenteni a halálos közúti balesetek számát. A riasztó adatok visszaszorításában a vármegye önkormányzata folyamatosan együttműködik a vármegyei rendőr-főkapitánysággal, a többi között közös felvilágosító kisfilmekkel hívják fel a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára. Emellett országosan kiemelt téma az idei Európa-napokon az Ukrajnával való szolidaritás, a digitális és a zöld Európa, valamint az is, hogy 2023 a készségek európai éve.

Nincsenek képben

„Amikor tematikus órákat tartunk az iskolákban, látjuk, mennyire nincsenek képben a mai gyerekek, fiatalok nemcsak az Európai Unióval, de a csatlakozásunk előtti időkkel sem. Ők már az EU-tag Magyarországon nőttek fel, számukra természetes, hogy átjárhatók a határok, és át lehet ugrani vásárolni vagy vidámparkba Ausztriába.

El sem tudják képzelni és mindig nagyon megdöbbennek azon, hogy nem is olyan régen csak háromévente lehetett nyugatra utazni nyaralni, vagy hogy milyen volt az őrzött államhatárokon, szigorú határellenőrzés mellett közlekedni… Ahogy az sem tudatosul bennük, milyen nagy szó, hogy bárki tanulhat vagy vállalhat munkát külföldön. Ők nem látják azt az óriási ugrást, amit a szüleik átéltek, de fontos, hogy halljanak róla és tudják, milyen vívmányokat, mekkora nyitást hozott az EU-csatlakozásunk” – mondja dr. Lakatosné dr. Novák Éva.

A szakember és kollégái rendszeresen tartanak rendhagyó órákat általános és középiskolákban, ahol a gyerekek megismerhetik az Európai Unió működését, intézményeit, döntéshozatali folyamatait.

Ilyenkor arra is felhívják a figyelmüket, hogy a szavazati jog egyben felelősség is. A jövőre esedékes Európa Parlamenti választásokra készülve ez a téma különös figyelmet kap, a Europe Direct-iroda több tervezett programja az első választókat célozza meg.

 

A béke és egység napja

„Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút.

Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. A folyamat sikertörténet, hiszen a tagállamok területén ez a leghosszabban tartó békés időszak a történelemben.

"Nem véletlen, hogy 2012-ben az Európai Unió kapta a Nobel-békedíjat, mivel az indoklás szerint a szervezet és elődei hat évtizeden keresztül hozzájárultak a béke, a demokrácia, valamint az emberi jogok ügyének előmozdításához Európában. Fontos lenne, hogy ma is a békére törekedjünk" – hangsúlyozta Németh Zoltán, a vármegyei önkormányzat elnöke. Az évfordulót az EU tagállamaiban Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

A győri Európa-nap programja

10.00 Megnyitó

10.15 Az általános iskolai verseny indítása

11.30 Tudományos bemutató a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szakembereivel

12.45 Az általános iskoláknak hirdetett verseny eredmény­hirdetése

13.45 BRO’n’SIS-táncshow  

14.30 Slágerek – Gats Éva és Hoffmann Richárd műsora

15.15 Az EU-totó helyi nyertesének kisorsolása – a nyeremény egy elektromos roller

15.15 Térzene a Téti Ifjúsági Fúvószenekarral

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában