hirdetés

2021.11.25. 13:55

Hogyan téliesítsük a kutyaházat?

Érdemes a kutyák hideg elleni védelmére idejében felkészülni, hiszen bőven elég pár óra vagy egyetlen hideg éjszaka ahhoz, hogy ennek komoly következményei legyenek. A kutyaháznak védenie kell a nedvesség és a hideg ellen, és a kutyusnak szüksége lesz kényelmes fekhelyre, ami nem nedvesedik át.

Bár az elmúlt telek összességében nem voltak hidegnek mondhatók, azért akadt néhány kifejezetten kemény hidegfront, azt pedig egyelőre nem lehet megjósolni, hogy mit hoz számunkra a következő hideg időszak.

Fotó: pixabay

Akik házőrzési céllal fogadnak magukhoz közepes vagy nagy testű kutyát, gyakran nem csak nyáron, de télen is éjjel-nappal kint tartják az ebeket. Ez általában a kutyának nem okoz problémát, de mielőtt ilyen tartásmód mellett döntünk, mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy a kutya fajtája (és ennek megfelelően alkata, szőrzete és életmódja) szerint alkalmas-e rá.

A vonatkozó jogszabály szerint a gazdi kötelesége, hogy a kutyus elhelyezését biztosítsa, és olyan helyen kapjon a házi kedvenc, ahol biztonságban lehet és pihenhet. Ezért sem mindegy, milyen a kutyaház.

Alapvető követelmények a kutyaháznál, amelyekre érdemes odafigyelni

A kint tartott kutyák számára télen-nyáron menedéket nyújt a kutyaház, amelynek helyét és kialakítását érdemes biztonsági és kényelmi szempontok szerint megválasztani. A nyári meleg elleni védekezés szempontjai lehetnek, hogy a ház árnyékban legyen és lehetőleg olyan helyen, ahol mozog a levegő. A téli hideg elleni védelemnek pedig fontos része, hogy a kutyaházat lehetőség szerint ne érje erős szél, az ajtaján ne verhessen be az eső, és alapvetően jó, ha nincs fa alatt, hiszen onnan csepeghet rá víz, vagy akár nagyobb hótömbök is rápotyoghatnak az ágakról.

Lényeges, hogy a kutyaház ne a csupasz földön álljon. Ennek nem csak az az oka, hogy a talaj hidegét közvetlenül hűti a kutyaház belsejét. Hanem az is, hogy a nyirkos földből a kutyaház fa elemei folyamatosan veszik fel a vizet, így a kutyaház belsejében nedvesség lesz. Emiatt a kutya nem tudja a saját testhőjével átmelegíteni a házikót. A nedvesség miatt ráadásul elszaporodhatnak a kórokozók és megjelenhet a penész. (De nem csupán télen, hanem nyáron is fontos, hogy a csapadék ne folyhasson be a kutyaházba.)

Tehát a házat tegyük lábakra, vagy emeljük meg, például úgy, hogy aláhelyezünk egy stabil raklapot. A kutyaház és a talaj közti résbe tömködhetünk szalmát, szénát vagy textíliát, ez megakadályozza az erős légáramlást a ház alatt, de megtartja a szigetelést, szellőzést, száradást biztosító légréteget.

A kutyaház ne legyen túl nagy és az ajtaja se legyen túlméretezve. Az előbbi esetben a túlzott méretű légteret nehéz lesz a kutyának a teste melegével átlangyosítani, utóbbi esetben pedig félő, hogy a kutya által leadott meleg gyorsan eltávozik a túl nagy bejáraton. Érdemes a ház ajtaját lezárni, természetesen úgy, hogy a kutya szabadon járhasson-kelhessen és levegő is jusson be a házba. A legjobb ötlet erre a szalagfüggöny vagy felfüggesztése, amit pl. PVC padlóból kivágott csíkokból vagy vastag, nedvességálló szőnyegből készíthetünk, de készen is kapható kutyaházra való hőfüggöny.

Ha a kutyának szeretnénk derékaljat biztosítani, felejtkezzünk el a takarókról, matracokról és bármilyen textil alapú megoldásról! A textil a levegő páratartalmától is átnedvesedik (hát még ha a kutya a nedves-sáros testével ráfekszik), és nem tud megszáradni, emiatt csak hűteni fogja a kutya testét. A száraz szalma, széna, faforgács, mulcs nem csak nem nedvesedik át, de a leterített réteg belsejében is levegőt tart, ami kiválóan szigetel alulról. Bármilyen almot használjunk is, maximum kéthetente cserélni kell, a higiénia és a nedvesedés veszélye miatt.

Kutyaház utólagos szigetelése

Mielőtt szigetelni kezdenénk a kutyaházat, érdemes alaposan, kívül-belül átnézni, hogy ne legyen rajta lyuk, nagyobb repedés, amely fentről a vizet, oldalirányból a süvítő, jeges szelet beengedi. Ha ilyet találunk, foltozzuk be (léccel, pléh vagy PVC lapokkal, faragasztóval stb.). Semmiképpen ne szigeteljünk olyan anyaggal, ami átázhat, és tartósan vizes marad (például textiltakaró vagy szőnyeg). A kutyaház tetőzetét érdemes védeni az esőtől, de ne fedjük le a házat teljesen, minden irányból olyan anyaggal, ami teljesen párazáró, mert „bedunsztolódik”.

Ha valamilyen táblás vagy szálas szigetelőanyagot kívánunk használni, annak nedvességtől való megóvását szintén biztosítani kell, mert a nyirkos szigetelőanyag hőtábocsátási tényezője sokat romlik. Ennek érdekében, ha a házat simán beborítottuk a szigetelőanyaggal, akkor valamilyen párazáró vagy védőfóliával be kell vonni, ha két fa-réteg közé helyeztük a szigetelőanyagot, akkor pedig ezeknek az oldalfali “dobozoknak” a nedvességmentesítését kell megoldani.

A kutyaház szigetelésére a legjobb módszer, ha duplafalúvá alakítjuk és a két fal között helyezünk el alacsony hőáteresztő képességű anyagokat. Jó lehet erre a célra a hungarocell (csak akkor, ha úgy van bezárva két deszkalap közé, hogy a kutya nem fér hozzá, nem rághatja!), ásványgyapot (az üveggyapot bőrallergiás és légúti tüneteket okozhat).

Még pár tipp a kutyaházhoz

Jól tudjuk, hogy a kutya saját teste melegével biztosítja a kutyaházban a kellemes pihenéshez szükséges kb. 15 fokot. Abban az esetben, ha a környezeti hőmérséklet nagyon alacsony, vagyis nagyon keményen fagy, azzal is hozzájárulhatunk a kutya kényelméhez, ha néhány, forróvízzel töltött palackot helyezünk el a házában (lehetőleg az ajtótól távolabb eső sarkokban).

Ennél is jobb, ha valamilyen fűtésre szolgáló eszközt használunk melegítésre a kutyaházban. Ilyen a termosztáttal állítható hőmérsékletű infrapanel – kimondottan kutyaházba való –, vagy a fűthető párna.

De vásárolhatunk készen is szigetelt, valamint szigetelt és fűthető kutyaházat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában