Passzívház Építő

2012.02.29. 12:41

Hogyan kezdjünk hozzá az építéshez? Tervezési program. Mit is akarunk valójában?

Építkezés, háztervezés akkor kerül szóba, ha lakásmegoldást keresünk. Az alapvető igények: a lakás alapterülete, a szobaszám, a kívánt helyiségek, a belső elrendezés, a térkapcsolatok már az első gondolatoknál felmerülnek. Talán már álmodunk is az új házunkkal, mindenesetre elképzeljük magunkat a legújabb lakberendezési magazinban látott konyhában, fürdőszobában, házi szaunában… Aztán eszünkbe jut talán, hogy mibe kerül mindez?

Megkérdezzük ismerőseinket, nekik mennyibe került a házuk, szétnézünk az interneten, minden „kreatív" megoldást igyekszünk felkutatni. Számolunk, szorzunk, de leginkább osztunk, mire is futja.

Ha már belejöttünk, gyorsan összeszedjük, ismerőseink közül ki, milyen megoldással igyekszik kiváltani a magas gázszámláját. Ezekből az épületgépész rendszerekből összeállítunk egy mixet, hogy biztos meleg legyen télen. „Érdemes használni" napkollektort, mert hiszen a nap ingyen fűt, de ezt csak fűtésrásegítésre, ezért kell egy faelgázosító, vagy pellet kazán, és hogy a nappaliban befűthessünk, kell egy elegáns kandalló, lehetőleg vízteres, hogy a padlófűtésre is rá tudjon segíteni.

Aztán a jól végzett munka örömével felkeresünk egy tervezőt, hogy „rajzolja meg" a házunkat, készen van hozzá az alaprajz, a gépészet, csak a „jogosultsági papír kell", hogy engedélyezzék.Létezhet néhány tervező, aki ezek alapján meg is szerzi az engedélyt.

Aztán felhúzzuk a házat, gyorsan beköltözünk. Az első tél után kiderül, hogy mégis hiányzik a hőszigetelés, amire nem futotta a keret, kicsit mozog a függöny, a konyha sem lett egészen olyan, mint a magazinban. Különben is, azért fázunk, mert a sok munka miatt nem érünk rá begyújtani a nappali nem is egész elegáns kandallójába.

Valóban ezt akarjuk? Lehetséges máshogyan is építkezni? Szakemberként vallom, hogy igen. Lehet!

A lakásigény felmerülésekor jó, ha összeszedjük igényeinket a lakás alapterületére vonatkozóan, hogy hány szoba legyen, milyen kapcsolatok legyenek a helyiségek között, földszintes, vagy emeletes legyen a házunk. Igen, nézegessék a lakásépítési magazinokat, a barátok elkészült házait, gyűjtsenek be minél több információt. Nagyon fontos azonban, hogy ezeket az igényeket, információkat rendszerezzük, rangsoroljuk.

Érdemes ebben a szakaszban keresni egy megbízható építészt, aki a család bizalmasaként, mégis a kívülálló szakember objektivitásával végigsegíti az építtetőket a tervezés és kivitelezés rögös útján. Építészünk dolga, hogy mielőtt rajzolni kezd, megbizonyosodjon megbízója anyagi lehetőségeiről, de az is, hogy olyan fontos szempontok se sikkadjanak el, hogy a nagymamától örökölt komódnak is helyet kell biztosítani.

Egy hosszú ismerkedő-igényfelmérő időszak után megszülethetnek az első vázlattervek. A jó szakember már ebben a szakaszban tájékoztató árat tud mondani a kivitelezési költségekről. Ha ez az építtetőknek elfogadható, döntés születhet az épületszerkezetek anyagáról, minőségéről. Legkésőbb ebben az időpontban érdemes beszélni a ház fenntartási költségeiről a fűtési, - hűtési energiaszükségletről, a megcélzott energetikai kategóriáról.

 

Az építész-szakma ma már ott tart, hogy ebben a szakaszban tud megbízható előrejelzést adni a tervezett ház energiafogyasztásáról, konyhanyelven szólva arról „hány m3 gázt is fog fogyasztani a ház", azaz mennyi lenne ma a fűtésszámla!

 

A legolcsóbban ekkor, tehát amikor még csak papíron épül a ház, lehet fűtési energiát, és építési, beruházási költséget megtakarítani. Beszéljünk erről építészünkkel!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!