Pályázati kisokos

2019.05.30. 11:37

GINOP-4.1.3-19 Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Megjelent a várva várt “Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban. A felhívás keretösszege 15 milliárd forint, amelyből a vállalkozások kiskapacitású, saját villamosenergia-fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer beszerzését és telepítését valósíthatják meg. Az igényelhető vissza-nem-térítendő támogatás minimum összege 1,5 millió forint és maximuma 3 millió forint.

A támogatás összege:

1.500.000 – 3.000.000 Ft

Nincs elvárt minimum önerő.

Ha a támogatás nem fedezi a beruházás teljes összegét, akkor a támogatást igénylőnek legalább a projekt összköltségének az igényelt támogatási összeggel csökkentett részét kitevő önerővel kell rendelkeznie.

Az önerő saját forrásból és az államháztartás alrendszereiből származó egyéb támogatásból (pl.: támogatott hitelből) állhat.

Biztosítékok köre:

Jelen pályázat nem vár el biztosítékot.

Önállóan támogatható tevékenység:

Napelemes rendszer beszerzése és telepítése a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából.

Támogatott a napelemes rendszerek beszerzése és telepítése, a kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek beszerzése és telepítése, az épület elektromos rendszeréhez, illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz és a műszakilag biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzése és ezek kiépítése; akkumulátorok; mérő- és szabályozó berendezések beszerzése és felszerelése.

Csak és kizárólag a fejlesztéssel érintett épülethez, vagy azonos fűtési körön lévő épületekből álló
épületcsoporthoz kötődő, illetve az épületben működő termelési eszközök teljes releváns villamosenergiaigényének legfeljebb 100 százalékát fedező, minimum 7,5 kWp és maximum 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése támogatható. A napelemes rendszer kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre.

Olyan épület, épületek korszerűsítéséhez nyújtható támogatás, melyek a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 év időtartamban használatban álltak. A használatot a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 év fogyasztást mutató áramszámláival (havi elszámoló számlák, vagy havi részszámlák és éves elszámoló számla) szükséges igazolni, mely dokumentumokat a támogatási kérelemhez nem kell benyújtani. Az áramszámlákra is vonatkozik a dokumentum megőrzési kötelezettség, azaz a kedvezményezettnek a projekttel kapcsolatos minden dokumentumot elkülönítetten kell nyilvántartania, és legalább 2027. december 31-éig meg kell őriznie, mely időpontig e számlák ellenőrizhetőek.

Bérelt ingatlanra is vonatkozik a támogatás, a kiírásban szereplő feltételekkel.

NEM támogatható tevékenységek:

Nem nyújtható támogatás napelemes rendszer telepítéséhez, amennyiben az ingatlan hasznosítása során lakás/lakhatás célú fejlesztés valósulna meg.

Nem támogathatóak azok a projektek, melyeknél a megújuló energia hasznosításával villamos energiát termelő rendszer által éves szinten megtermelhető villamos energia mennyisége meghaladja az érintett épület/épületcsoport – beleértve az érintett épület(ek)ben működő termelési eszközök – a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éves időtartamra vonatkozó áramszámlák alapján igazolható éves villamosenergia-igényét.

Meglévő napelemes rendszer cseréje, kapacitásbővítése.

Nem támogathatóak a Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló projektek.

A támogatást igénylők köre:

Jelen felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azon mikro-, kis-, és középvállalkozások,

  • amelyek rendelkeznek legalább három lezárt (beszámolóval alátámasztott), teljes (365 napot
    jelentő) üzleti évvel, melybe az előtársaságként való működés időszaka nem számít bele; és
  • amelyeknek a fejlesztendő székhelyén/telephelyén/fióktelepén bejelentett teljes munkaidős
    létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző legutolsó három lezárt, teljes üzleti
    évben minimum 1 fő volt; és
  • amelyek Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági
    társaságok vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon
    fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei,
  • gazdálkodási formakód szerint:

  • 113 Korlátolt felelősségű társaság
  • 114 Részvénytársaság
  • 116 Közkereseti társaság
  • 117 Betéti társaság
  • 226 Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe
  • jogi forma szerint: kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok

    Támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja:

    Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2019. Június 17. 10.00 órától 2020. szeptember 30. 12.00 óráig lehetséges. Ezen időszak alatt a támogatási kérelmek értékelése folyamatosan történik.

  • A támogatási kérelem benyújtásának módja online benyújtás, elektronikus kitöltő programon keresztül.
  • A támogatást igénylő a GINOP-4.1.3-19 jelű Felhívásra telephelyenként nyújthat be pályázatot, azaz egy támogatást igénylő egyszerre több támogatási kérelmet is benyújthat. Ugyanazon megvalósítási helyszínre, azaz telephelyre egy támogatási kérelem nyújtható be. Újabb támogatási kérelem ugyanazon telephelyre az előzőleg benyújtott támogatási kérelem visszavonását, elutasító döntés meghozatalát követően nyújtható be.
  • További részletekért kattintson a következő linkre GINOP-4.1.3-19 ,

    Felmerülő kérdés, illetve igény esetén, kérjük keressen minket az alábbi elérhetőségek egyikén: [email protected] vagy +36 20 377 9200-as telefonszámon.

    Gönczi Zsolt, operatív igazgató                                    

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!