Ország-világ

2019.02.19. 07:40

Szavazzon kedvenc orvosára! Mutatjuk a megyei jelölteket

A kitüntetést kilenc olyan orvos kapja, akik elhivatottságukkal, szakmai tudásukkal példát mutatnak a magyar egészségügyben. Hét díjról a közönség szavazata, két különdíjról a kampányt életre hívó alapítvány dönt.

Szeghalmi Balázs

Márciusban zárul a voksolás


Az utóbbi hetekben rengeteg jelölés érkezett a gyógyítás iránt elkötelezett, példaértékű munkát végző szakemberekre. Az adatok feldolgozása miatt a szavazás a tervezettnél később, előző hétvégén indult a szentgyorgyialbertorvosidij.hu oldalon. Összesen több mint 1200 jelölés jött. Közülük 700 doktorra voksolhatnak a páciensek március 16-ig.


Azért kevesebb a szavazáson részt vevő orvosok száma, mint a jelölteké volt, mert egy orvost többen is ajánlhattak. Másrészt a díj alapítói minden orvost megkérdeztek, hogy részt szeretnének-e venni a kampányban. Mielőtt a lényegre térnénk – azaz a szűkebb pátriánkban gyógyító orvosok nevére –, érdemes szót ejteni a szavazás menetéről. A legfontosabb: egy e-mail címről csak egy szavazat adható. Bár orvost lehetett jelölni postai úton, a szavazásnál erre nincs lehetőség.

 

Tavaly két győri orvos kapott Szent-Györgyi díjat: Dr. Fodor Gábor aneszteziológus (b) és Dr. Horváth Viktor (j) sebész. Felvételünkön Dr. Kardos Mária, a díj alapítója, Foki Nikolett, aki Dr. Fodor Gábort jelölte a díjra és Marcia Szent-Györgyi, a világhírű tudós özvegye látható (b-j). Fotó: H. Baranyai Edina

Tavaly két győri orvos kapott Szent-Györgyi díjat: Dr. Fodor Gábor aneszteziológus (b) és Dr. Horváth Viktor (j) sebész. Felvételünkön Dr. Kardos Mária, a díj alapítója, Foki Nikolett, aki Dr. Fodor Gábort jelölte a díjra és Marcia Szent-Györgyi, a világhírű tudós özvegye látható (b-j). Fotó: H. Baranyai Edina

A tavalyi két díjazottal készített riportunkat ide kattintva olvashatják, láthatnak galériát a díjátadóról.


Lépéseket ígérnek a visszaélésekkel szemben


Mint általában minden hasonló netes kampányban, a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj esetében is történtek visszaélések az elmúlt két évben. Hogy most ne történjen "ügyeskedés", a kiírók határozott lépéseket ígérnek. "Az orvosi díj informatikai csapata mindennap átnézi az érkezett szavazatokhoz tartozó e-mail címeket és amennyiben visszaéléseket tapasztal, úgy azokat a szavazatokat érvényteleníti" – hangsúlyozta Pál Fanni Noémi, a kampány kommunikációs munkatársa.


A Győr-Moson-Sopron megyei jelöltek


Északnyugat-Magyarországról (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Fejér és Veszprém megyéből) 49 orvost jelöltek pácienseik. Győr-Moson-Sopron megyéből a következő orvosokra adhatjuk voksunkat: Dr. Ádám Ilona győri háziorvos, neurológus, Dr. Fodor Éva Anna mosonmagyaróvári háziorvos, Dr. Horváth Beáta győri bőrgyógyász, Dr. Horváth Kornélia győri gyermekorvos, Mészárosné Dr. Glázer Mária győri csecsemő- és gyermekgyógyász, Dr. Mojzes Anikó mosonmagyaróvári szemész, Dr. Pesky Judit Ildikó soproni tüdőgyógyász, Szerdahelyiné Dr. Miklós Rozália pannonhalmi háziorvos, Dr. Agyemang-Prempeh Kofi győri nőgyógyász, onkológus, sugárterapeuta, Dr. Bali Attila mosonmagyaróvári szülész-nőgyógyász, Dr. Cseh Sándor hegyeshalmi háziorvos, Dr. Dézsi Csaba András győri belgyógyász, kardiológus, Dr. Erényi Ottó soproni diabetológus, Dr. Iván Endre bezenyei háziorvos, Dr. Korányi László soproni urológus, Dr. ifj. Lacó László győri urológus, Dr. Mika Péter Norbert győri szülész-nőgyógyász, Dr. Simkó Emil soproni háziorvos, Dr. Skaliczky Zoltán győri idegsebész, Dr. Vámosi László Péter rábacsanaki és egyedi háziorvos. Érdekesség: egy éve is 20 Győr-Moson-Sopron megyei orvost neveztek pácienseik. Igaz, az idei nevek nagy része nem szerepelt tavaly.


Szomszédos megyékből


Komárom-Esztergom megyéből a következő orvosok vesznek részt a megmérettetésen: Dr. Kerekes Ágnes tatabányai háziorvos, Dr. Hetényi István tatabányai nőgyógyász. A Győrhöz sok szállal kötődő, Veszprém megyéhez tartozó Pápáról Dr. Jeges Beáta fül-orr-gégészt szintén jelölték.

A Nobel-díjas tudós özvegye örül a díjnak


Szent-Györgyi Albert özvegye, Marcia Szent-Györgyi támogatja és figyelemmel kíséri a kezdeményezést. Tavaly ellátogatott a MTA székházában lévő Akadémia Klub Kodály-termében tartott ünnepélyes díjátadóra. Idén is itt adják át a díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában