Ország-világ

2017.08.28. 11:05

Putyin elhagyta az országot, januárban megindul az építkezés Pakson

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnök meghívására látogatott hétfőn a budapesti dzsúdó-világbajnokság megnyitójára, kétoldalú megbeszélést is tartottak.

Munkatársunktól

21:33 - Felszállt a másik Putyin-gép is - közölte az Index.


21:18 - A Putyin-flotta egyik gépe elhagyta Ferihegyet - írja az Index.


21:07 - Szijjártó: januárban kezdődhet az építkezés Pakson


A jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson, a Paks II. atomerőmű építését "nem állíthatja meg most már semmi" - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn újságíróknak Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a cselgáncs világbajnokság kezdetére a fővárosba látogató Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.


Szijjártó Péter a megbeszélésről elmondta: új döntéseket nem hoztak, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintették át. Úgy látják, hogy "a korábban meghozott közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni", pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani.


A miniszter kifejtette, hogy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozóján is megerősítették, ami vasárnap hangzott el Süli János tárca nélküli miniszter és az orosz Roszatom cég elnökének tárgyalásán, hogy az EU-s eljárások elhúzódása miatti 22 hónapos csúszás után a jövő év legelején, januárban megindul az építkezési folyamat Pakson. A beruházás teljes összege 12 milliárd dollár, és hétfőn is megerősítették, hogy ebből 5 milliárd dollár értékű munkát magyar vállalatok végezhetnek el, tehát a 40 százalékos arányhoz tartja magát az orosz fél - hangsúlyozta.


19:50 - Elindult a Momentum fáklyás menete a Gellérthegyre, itt a forgatókönyv szerint Fekete-Győr András beszédet is mond - olvasható az Indexen.


17:50 - Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin már elhagyta a díszpáholyt - írja az Index.

Vlagyimir Putyin Budapesten. fotó: MTI (galéria)

"Örülök, hogy egy sportrendezvény helyszínén beszélhetek a kétoldalú kapcsolatokról. A nehézségek ellenére jól alakulnak a gazdasági folyamatok. Tavaly volt egy kisebb, kilenc százalékos csökkentés a kereskedelemben, az idei év első félévében viszont a 27 százalékot is elérhette a növekedés" - idézte a Ria Novosztyi az orosz elnököt.


17:01 - "Hajrá, magyarok, Putyin, takarodj!" feliratú molinót tartottak fel a Papp László Sportarénában. Többen maszkban tiltakoztak, de kivezették őket, nagyjából nyolcan lehettek. Azóta a molinó is eltűnt - olvasható az Index tudósításában.

Vlagyimir Putyin Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

16:53 - Vlagyimir Putyin már együtt ül Orbán Viktorral a díszpáholyban - írja az Index.


A Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnöki posztját is betöltő orosz elnök egy azeri továbbjutót nézhetett meg először.


16:02 - Színpompás nyitóünnepség elnöki köszöntőkkel


Színpompás nyitóünnepséggel kezdődött meg hivatalosan a cselgáncs-világbajnokság hétfő délután a Papp László Budapest Sportarénában.


A műsor Al Bano fellépésével indult, a 74 éves olasz énekes előadta a Nemzetközi Judo Szövetség himnuszát, majd mintegy húszperces koncertet adott. Ezt követte a részt vevő 140 ország zászlójának behozatala, majd a vb kabalafigurája, Judogi köszöntötte a nézőket. A zenés-táncos ünnepi műsorban íjászok, kopjások, huszárok és csikósok mellett Molnár Levente operaénekes is színre lépett.

f

Üdvözlő beszédében Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke köszöntötte a helyszínen tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnököt, továbbá a dzsúdós család valamennyi tagját. Az MJSZ első embere külön köszönetet mondott a kormánynak - a vb megrendezéséhez nyújtott támogatásáért -, a nemzetközi szövetségnek (IJF) és a több mint 400 önkéntesnek.


Marius Vizer, az IJF vezetője ugyancsak köszönetet mondott a kormánytámogatásért, majd megnyitotta a sportág első magyarországi világbajnokságát.


A nyitónap éremküzdelmei 16 órától zajlanak a Papp László arénában.


15:25 - Földet ért Ferihegyen az orosz elnök repülőgépe - olvasható az Index folyamatosan frissülő cikkében. Putyin gépe a Fekete-tenger felől jött, Gyulánál lépett Magyarország légterébe.

f

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (k) a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. augusztus 28-án. Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnökeként érkezett a budapesti cselgáncs-világbajnokságra.

Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

15:18 - Orbán Viktor már a Sportarénában van. Közben leszállt az egyik orosz gép Budapesten, a második is hamarosan landol - írja az Index.

f

Orbán Viktor miniszterelnök (k) Marius L. Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) elnöke (b) és Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke társaságában a cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2017. augusztus 28-án.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsodi Balázs

Korábban írtuk:


Fél éven belül ez már a második látogatása az orosz elnöknek hazánkban - legutóbb február 2-án tárgyalt [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnökkel. Putyinról korábban is lehetett tudni, hogy rajong a küzdősportért, ezért is fogadta el a magyar miniszterelnök meghívását a 31. cselgáncs-világbajnokság megnyitójára. Mindemellett a tervek szerint kétoldalú megbeszélést is tartanak, viszont egyelőre nem tudni, lesz-e közös sajtótájékoztatójuk.


A Magyar Idők Orbán Viktor sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól megtudta, az orosz elnök a déli órákban érkezik a fővárosba, a találkozóra és a tárgyalásra is a Papp László Sportarénában kerül sor. Putyin látogatása miatt Budapest több pontján terelésekre, forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra kell majd számítani, az érintett területekre sem autóval, sem gyalog nem lehet majd bemenni.


A flashmobokat szervező Fülesmob vasárnap egy életnagyságú Orbán-figurát állított fel a Nyugati téren, amely szüntelenül ismételte a délután folyamán Orbán 2007-es, orosz politikát bíráló beszédét. A bábut hétfő reggelre darabokra szedték.

 


A Fülesmob mellett a Momentum is megmozdult: ők kommunista időket idéző utcatáblákkal ragasztották tele Budapestet, így köszöntve Putyint.


A hétfőn startoló világbajnokság küzdelmeiben 18 magyar versenyző érdekelt.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában