Ország-világ

2018.08.28. 11:27

Orbán: Salvini az első mediterrán politikus, aki meg akarja állítani a migránsokat

A magyar kormányfő azt mondta Salviniről, hogy "ő az én hősöm, sorstársam is, (...) és van néhány tapasztalatom, amit meg tudok vele osztani".

Matteo Salvini olasz belügyminiszter az első mediterrán politikus, aki meg akarja állítani a migránsokat, és ebben Magyarország támogatja - mondta [namelink name="Orbán Viktor"] kedden Milánóban olasz újságíróknak.


A magyar miniszterelnök azt mondta Salviniről, hogy "ő az én hősöm, sorstársam is, (...) és van néhány tapasztalatom, amit meg tudok vele osztani".

 


A magyar-olasz kapcsolatokkal kapcsolatban a kormányfő azt mondta, a gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok jók, de az előző kormányokkal való együttműködés nagyon rossz volt, mert állandóan sértegették a magyarokat.


Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországot azért támadják, mert bebizonyította, hogy a határokat meg lehet védeni, eközben pedig Brüsszel azt mondta, nem lehet a migránsokat megállítani, ezért be kell őket engedni.


Hozzátette: Matteo Salvini küldetése, hogy bebizonyítsa, nem csak szárazföldön, de a tengeren is meg lehet állítani a bevándorlókat. Ebben Magyarország támogatja, és azt fogja javasolni az olasz belügyminiszternek, hogy "tartson ki", mert gyalázzák az embert és "borzalmas dolgokat mondanak róla", de ha kitart, akkor be lehet bizonyítani, hogy meg lehet védeni a határokat.

Orbán Viktor és Matteo Salvini találkozója. Fotó: MTI (galéria)

Orbán Viktor kiemelte: Brüsszel, illetve a németek, franciák, spanyolok politikája arról szól, hogy jobban menedzseljék a migrációt. A V4-ek viszont nem jobban menedzselni, hanem megállítani szeretnék azt.


A már Európában lévő migránsokkal nem az a feladat, hogy szétosszák, hanem az, hogy hazavigyék őket - jelentette ki, hozzátéve: ha szétosztják őket, az azt jelenti, hogy győztek az embercsempészek, és újabb hullámokban érkeznek majd bevándorlók. Csak úgy lehet őket megmenteni a vízbe fulladástól, ha meggyőzik őket, hogy el se induljanak. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha bizonyítékát adják annak, hogy nem tudnak Európába bejutni - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

 

Salvini: Európa sorsdöntő fordulat előtt áll


Az Orbán Viktorral való találkozó folyamatot indít el egy új Európa megteremtése érdekében - jelentette ki Matteo Salvini belügyminiszter, az olasz kormánypárt Liga vezetője a magyar miniszterelnökkel a milánói prefektúrán tartott sajtótájékoztatón kedden.


Salvini hangsúlyozta, egy új politikai szövetségen dolgoznak a jövő évi Európai Parlamenti választásokra "egy új Európa, egy új Európai Bizottság" érdekében. "Európa sorsdöntő fordulat előtt áll, történelmi pillanat lesz ez az egész kontinensen" - jegyezte meg.


Hozzátette: "a mi politikai mozgalmaink és kormányaink képviselte értékeket akarjuk középpontba állítani, egyesítve energiáinkat a közös cél érdekében, a szocialisták és a baloldali erők kizárásával". Közös értékként az élethez, munkához, egészséghez, biztonsághoz való jogot nevezte meg, kijelentve, hogy ezeket a jelenlegi "Soros finanszírozta" európai elit és a "mindenkori Macronok" is megtagadják. Úgy vélte, a baloldal már csak azért létezik, hogy valami ellen tiltakozzon, "és utána csodálkoznak, ha nem nyernek választást".


Matteo Salvini kifejtette, teljesen nyitott külpolitikát követ, senkinek nem akar ellensége lenni. "Együtt akarunk működni a velünk határos nagy országokkal, köztük Franciaországgal is: Macron azzal tölti az idejét, hogy leckéztet, miközben elsőként kellene szolidaritást tanúsítania az olasz-francia határon levő Ventimiglia átkelőjének megnyitásával" - fejtette ki az olasz kormányfő-helyettes.


Elmondta, hogy közeli a megállapodás a római és a berlini kormány között a másodlagos migrációs mozgás kérdésében.


Azt is kijelentette, hogy ha nem változtatják meg egyes nemzetközi és európai tengeri műveletek szabályait, Olaszország kilép ezekből. "Milliószámra örököltünk migránsokat az előző olasz kormányoktól, ezért semmi olyanba nem egyezhetünk bele, amivel további migránsok érkeznek hozzánk" - jelentette ki Matteo Salvini.


A belügyminiszter azt mondta, büszke arra, hogy viszonyítási pontnak számít nemcsak Olaszországban, hanem Magyarországon és az egész európai kontinensen.


"Ezt a politikát folytatjuk, vizsgálatot indíthatnak, vádolhatnak, bíróság elé állíthatnak, mi nem lépünk hátra, nem módosítjuk nézeteinket!" - jelentette ki Matteo Salvini arra utalva, hogy olasz ügyészségek vádeljárást kezdeményeztek ellene.


Megjegyezte, a magyar kormány gazdaságpolitikáját is példaértékűnek tartja, mivel bebizonyította, hogy egy ország növekedhet, befektethet költségvetési megszorítások nélkül. Emlékeztetett, hogy Magyarországon alacsony a munkanélküliség, nő a gazdaság és az adórendszer is gazdaságserkentő: "követendő az olasz kormány számára, amely most dolgozza ki költségvetését" - mondta Matteo Salvini.

Korábban írtuk:


Orbán Viktor a földközi-tengeri határok lezárásáról tárgyal Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel


A Századvég Alapítvány vezető kutatója szerint migrációs kérdésben Olaszország a közép-európai gondolkodáshoz kapcsolódik, így a magyar és az olasz álláspont nagyon hasonló.


Századvég Alapítvány vezető kutatója szerint Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök többek között a földközi-tengeri határok lezárásáról tárgyal Milánóban.


Pócza István az M1 aktuális csatorna keddi műsorában azt mondta, migrációs kérdésben Olaszország a közép-európai gondolkodáshoz kapcsolódik, így a magyar és az olasz álláspont nagyon hasonló.


Elmondta: Matteo Salvini már többször beszélt arról, hogy irányadónak tartja a magyar politikát, nemcsak a migrációs kérdésekben, hanem a gazdasága miatt is követendő példának tartja az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában