Ország-világ

2017.04.06. 15:08

Megyénkben másfélszer drágább a föld átlagára, mint Borsodban - Egy hektár másfél millióból

Egy hektár szántóért tavaly átlagosan több mint másfél millió forintot adtak Győr-Moson-Sopronban, a földbérleti díj évi 87,5 ezer forint, a bérbeadásból származó hozam 5,7 százalék. Az erdők és a rét-legelő is drágábban kelt el nálunk az országos átlagnál. Harmincezer tavalyi üzletkötés alapján dolgozta fel a 2016-os földvásárlási adatokat egy győri székhelyű cég.

Cséfalvay Attila

Országos szinten a második legdrágább földek Győr-Moson-Sopron megyében voltak, csaknem másfélszer drágább egy hektár itt, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – derül ki többek között az Agrotax Iránytű elnevezésű kiadványból, melyet a győri székhelyű X-Agro Zrt. készített el. Komárom-Esztergom megyében csaknem 30 százalékot drágult a föld, ám itt kínálták eladásra a legkevesebbet, mindössze 1708 hektárnyit. „A hivatali statisztikák jellemzően egy-másfél éves lemaradással közlik eredményeiket, így pontos képet eddig nem kaphatott az érdeklődő. Célunk, hogy ez megváltozzon, ezért is tesszük közzé ingyenesen letölthető formában kiadványunkat honlapunkon" – foglalta össze Sáhó Ákos, a győri székhelyű x-agro.hu alapítója a kiadvány jelentőségét.


A szántókat vizsgálva egy hektárért átlagosan 1 millió 243 ezer forintot kellett fizetni tavaly.


A statisztika alapját 134 ezer hektár föld eladása adja, mely közel 30 ezer üzletkötés során cserélt gazdát. Megállapítható, minden művelési ágat figyelembe véve 1 millió 151 ezer forint volt a föld hektáronkénti átlagára 2016-ban. Regionális szinten a legmagasabb átlagos földár a közép-magyarországi régióban (1 millió 355 ezer forint), míg a legalacsonyabb  Észak-Magyarországon (859 ezer forint) volt. Egyedül az utóbbi régióban volt egymillió forint alatt a föld átlagára. Megyei szinten magas volt az ár Békés és Győr-Moson-Sopron megyében, az előbbiben 1 millió 472 ezer forint, az utóbbiban pedig 1 millió 432 ezer forint. Nógrád, Borsod és Zala megyében 900 ezer forint alatti átlagértékekkel találkozhatunk. A legnagyobb földforgalom az alföldi területen mutatkozott.


A szántókat vizsgálva egy hektárért átlagosan 1 millió 243 ezer forintot kellett fizetni tavaly. Másfél millió forintnál nagyobb összegért Hajdú-Bihar (1 millió 541 ezer forint), Győr-Moson-Sopron (1 millió 534 ezer forint) és Tolna (1,515 millió forint) megyében kelt el. A gyümölcsösök esetében 1 millió 446 ezer forint volt a hektáronkénti országos átlagár. Itt nagy a szakadék, Győr-Moson-Sopronban 1 millió 178 ezer forintért, míg Hajdú-Biharban 2 millió forintért cserélt gazdát. A legtöbb gyümölcsöst Szabolcsban értékesítették. Erdők esetében 868 ezer forint volt az átlagár, miközben Tolna, Komárom-Esztergom, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében egymillió forint fölé került. A gyepterület átlagos ára a legelő és rét művelési ágú földek figyelembevételével 737 ezer forint volt, ám Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében 900 ezer forintot meghaladó árak figyelhetők meg.


Ami a szántók haszonbérleti díját illeti, országos átlaga hektáronként évi 74 ezer 900 forint. A legnagyobb haszonbérleti díjat Tolna megyében (99 ezer 724 forint) adták, de országos átlag feletti értékeket mutatott még Győr-Moson-Sopron (87 ezer 500 forint) is. Ha a bérleti díjakat a szántóterületek áraihoz viszonyítjuk, a szántóföld bérbeadásából származó éves hozam országos szinten 5,92 százalékos értéket mutat (Győr-Moson-Sopronban ez 5,7 százalék).




 

Címkék#Föld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában