Ország-világ

2017.11.17. 18:33

Megyei közgyűlés: bővülve zsugorodik a turizmus

Hiába bővült jelentősen Győr-Moson-Sopron turizmusa az elmúlt években, a megye részaránya a magyarországi turizmusból mégis csökkent, másutt ugyanis még nagyobb volt a növekedés - derült ki a megyei közgyűlés pénteki ülésén.

Hancz Gábor

Csaknem 560 ezer vendég 1 millió 215 ezer éjszakára szállt meg Győr-Moson-Sopron megye kereskedelmi szálláshelyein – az impozáns számok a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai háttéranyagában kaptak helyet, amelyet dr. Darabos Ferenc, a győri Széchenyi-egyetem oktatója előadásában tárgyalt a megyei közgyűlés pénteken.


A dokumentum szerint bár a vendégforgalom nyolc év alatt negyedével nőtt, a megye mégis egyre kisebb szeletet hasít ki a hazai turizmustortából. Hat esztendő alatt az ideérkező vendégek aránya 5,9-ről 5, a vendégéjszakáké pedig 5,2-ről 4,4 százalékra csökkent, annak ellenére, hogy az egy szoba egy működési napjára jutó szállásdíj 5540 forintos értéke csaknem 2500 forinttal elmarad az országos átlagtól.


Az ülésen kiderült az is, hogy az idei első nyolc hónapban a vendégek száma 1,6 százalékkal 388 ezerre nőtt. A vendégéjszakáknál ennél éppen kétszer nagyobb mértékű emelkedés történt, így augusztus végén 860 ezer szerepelt a rubrikában.


Dr. Darabos Ferenc, a Széchenyi István egyetem oktatója magyarázatként kifejtette: Győr-Moson-Sopron turizmusa fejlődött, de más térségeké egy kicsivel jobban, elsősorban a belföldi turizmus felfutásának köszönhetően. Szerinte ugyanakkor a Sopron–Fertő-vidéknek nagy lehetőséget jelent, hogy az öt kiemelt turisztikai térség közé került.


A kormánypárti és az ellenzéki hozzászólások között ezúttal nem voltak nagy különbségek. A két alelnök, Pető Péter és Ivanics Ferenc (mindkettő Fidesz–KDNP) egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy a már zajló vagy küszöbön álló fejlesztések lendületet adhatnak az idegenforgalomnak. Németh Zoltán elnök úgy vélte, nagy potenciál van a turizmusban, s szerinte éppen a beruházások miatt átmeneti lesz Győr első helye, és újra Sopron áll az élre.


Szabó Zoltán (Demokratikus Koalíció) azt hangsúlyozta, hogy a megyének több lábon kell állni, s az ipar mellett éppen a turizmus lehet a másik. Kránitz László Sopron visszaesését a minőségi szálláshelyek hiányával és azzal magyarázta, hogy Lázár János 2014-es ígérete ellenére az M85-ös autóút Csorna és Sopron közötti szakasza biztosan nem készül el 2018-ra.

Új aljegyző


Az ülésen Németh Zoltán elnök bejelentette, hogy november 15-től új aljegyzőt nevezett ki Debreczeniné dr. Pócza Márta személyében, aki eddig a megyei önkormányzati hivatal önkormányzati és jogi irodáját vezette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában