Ország-világ

2019.01.12. 08:00

Másfél éve nem volt ilyen olcsó az üzemanyag, de drágulás jöhet

A túl nagy világpiaci kínálattal magyarázza a lapunk által megkérdezett szakértő, miért zuhant a benzin- és a gázolajár az elmúlt két hónapban, amely szerinte tavasszal a mostaninál magasabb sávban ugrálhat.

Hancz Gábor

2017 nyara óta nem látott számmal szembesülnek az autósok a töltőállomásokon: a benzin országos átlagára 340 forint közelébe csökkent. A gázolaj is olcsóbb lett, jellemzően 370 forint körüli összeget kell fizetni érte, csakúgy, mint tavaly tavasszal. A nafta viszonylagos olcsósága főleg annak fényében szembeszökő, hogy októberben még mindkét fajta ára a 400 forint feletti tartományban volt.


Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu üzemanyagár-összehasonlító portál ügyvezetője a Kisalföld kérdésére elmondta: a közlekedők számára örömteli fejlemények oka, hogy a Brent típusú olaj ára jelentősen csökkent, és a január 2-i mélypontkor már csupán 53 dollárt adtak egy hordóért.

 

A mosonszentmiklósi Csöregi Márk  tegnap tankolta meg kocsiját Győrben. Kérdésünkre azt mondta: ha olcsóbb a benzin, akkor sem autózik többet, viszont mindig igyekszik olcsóbb kútnál megállni. Fotó: H. Baranyai Edina

A mosonszentmiklósi Csöregi Márk tegnap tankolta meg kocsiját Győrben. Kérdésünkre azt mondta: ha olcsóbb a benzin, akkor sem autózik többet, viszont mindig igyekszik olcsóbb kútnál megállni. Fotó: H. Baranyai Edina


Január 2. óta ugyan kis drágulás következett be 60 dollárig, de ez – némi meglepetésre – a magyar kutakon egyelőre nem érződik.


„A folyamat hátterében az áll, hogy a világpiacon sokkal kisebb a kereslet az olaj iránt, mint amekkora a kínálat. A téli szezonban ráadásul egyébként is kevesebb üzemanyag fogy a nyári csúcshoz képest. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC december végi ülésén ugyan napi 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentésről született megállapodás, de kérdés, hogy ezt sikerül-e végrehajtani" – magyarázta a Kisalföld kérdésére Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu üzemanyagár-összehasonlító portál ügyvezetője.

 


Szerinte a következő hónapokban gyakran változó, ugráló árakra készülhetünk. A legvalószínűbb, hogy a totemoszlopokon 350 és 380 forint közötti összegek szerepelnek majd.


A dízelüzemű járművek tulajdonosai ugyanakkor kevésbé örülhetnek, ugyanis a gázolaj literje jelenleg átlagosan 30 forinttal drágább a benzinénél. Az eltérés novemberben még a 40 forintot is meghaladta. A Központi Statisztikai Hivatal 1996-tól elérhető adatbázisa szerint ilyenre nem volt példa az utóbbi bő két évtizedben. Bujdos Eszter elmondta: a szokatlan differencia legfontosabb oka, hogy a kereslethez képest benzinből még nagyobb a kínálat, mint gázolajból. Ebben a leginkább az amerikai, repesztéses eljárással felszínre hozott palaolaj-kitermelés felfutása játszik szerepet, ez a fajta ugyanis magasabb kéntartalmú, és inkább benzin előállítására alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában