Ország-világ

2018.12.01. 08:00

Mackókkal könnyebb a gyógyulás

A gyerekek barátja lesz a kórházban, s a kezelés végén haza is vihetik: Ladocsi Norbert a kórházi gyermekosztályoknak indított mackógyűjtést a Lurkó Alapítvánnyal közösen, hogy elviselhetőbbek legyenek a kezeléssel benn töltött napok. Várják a felajánlásokat, a győri kórháznak adják át karácsony előtt a kimosott, fertőtlenített plüssállatokat.

Cséfalvay Attila

Plüssmackóval könnyebb a gyógyulás: a két évvel ezelőtti kezdeményezés sikerét látva most gyermekosztályoknak gyűjt mackókat Ladocsi Norbert a Lurkó Alapítvánnyal karöltve. Az akció a „Menjünk együtt haza" szlogent kapta, a gyerekek a kezelés után haza is vihetik a kórházban kapott plüssállatukat. „Szeretnénk, ha a magyarországi kórházak gyermekosztályain fekvő lurkók ezekben a számukra nehéz napokban egy mackó barátot kapnának."


 „Úgy tervezzük, hogy miután felvették őket a gyermekosztályra, a kis betegek társai lesznek a kórházban" – folytatta Ladocsi Norbert. 

 

Az ötletgazda Ladocsi Norbert az eddig felajánlott plüssmackókkal. Elsőként a győri kórház gyermekosztályának adják át, a gyerekek a kezelés végén haza is vihetik. Fotó: Mészáros Mátyás

Az ötletgazda Ladocsi Norbert az eddig felajánlott plüssmackókkal. Elsőként a győri kórház gyermekosztályának adják át, a gyerekek a kezelés végén haza is vihetik. Fotó: Mészáros Mátyás


2016-ban a hatalmas összefogásnak köszönhetően – Ladocsi Norbert szervezésében – összesen 55 ezer plüssmacit gyűjtöttek, így minden magyarországi mentőautóba jutott belőle. Akkor a Kisalföld az év emberének is megválasztotta Norbertet. Most az akkori tapasztalatokat is összegezve vágtak bele az újabb kezdeményezésbe. „A plüssöket speciális higiéniai és mosási folyamatok segítségével tisztítjuk meg, majd ezután steril zacskókba, tasakokba kerülnek. Így adjuk át a mackókat karácsony előtt a Lurkó Alapítvány vezetőjének, Zajovicsné Vizer Bernadettnek" – mondta, hozzátéve, hogy az országban elsőként a győri Petz-kórház gyermekosztályát szeretnék meglepni. Hangsúlyozta, hogy nem egyszeri, ünnepek előtti kezdeményezésre gondoltak, hanem folyamatos gyűjtésekre, hogy rendszeres mackóutánpótlást biztosítsanak az alapítvány számára. A plüssök tisztítása is megoldott, ezzel foglalkozó cég vállalta a feladatot. A zacskók beszerzésére viszont még keresik a felajánlót. 


„Családapaként számomra is fontos, hogy gyermekeink számára a kórházban eltöltött idő a macival könnyebben, megnyugvással teli pillanatokkal teljen – minél gyorsabban. Mivel a kezelés végén mindenki meg is kapja a plüssöt, a boldog hazatérést is talán még szebbé tehetjük." Már érkeznek a felajánlások, többek közt cégek is beszálltak az akcióba, s az összegyűlt játékokat együtt viszik majd a gyűjtőpontokra. 


Fontos információ azoknak, akik plüssmackókkal csatlakoznának a kezdeményezéshez: a gyűjtés december 13-ig tart, s Győrben a Generációk Házába vihetjük a macikat, míg Győrújbaráton az E-Kart Ringen várják a felajánlott játék állatokat. Hangsúlyozzuk: a kórházak nem gyűjtőpontok, ide a plüssöt nem szabad bevinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában